Tehnologija 67 POSTO

Računalo i internet u većini hrvatskih kućanstava

Hrvatskih 67 posto ili oko 980 tisuća kućanstava posjeduje osobno računalo, pri čemu ih oko 50 posto ima stolno, a oko 26 posto prijenosno računalo, dok 62 posto kućanstava ima priključak na internet kojeg u Hrvatskoj koristi 58 posto građana ili njih 2 milijuna starijih od 15 godina, podaci su iz istraživanja GfK Hrvatske

Istraživanje provedeno u prosincu prošle godine na uzorku od tisuću građana starijih od 15 godina pokazalo je i da stolna i prijenosna računala (laptop/notebook), kao i priključak na internet najviše imaju kućanstva u Zagrebu i Dalmaciji, dok se najmanje na internet priključuju u Slavoniji.

Za pristup internetu u zadnjih šest mjeseci najviše se, 62 posto, koristi ADSL, te ostali širokopojasni pristupi, 11 posto, a od 58 posto građana koji koriste internet najviše ih, 54 posto, to radi od kuće. Na poslu internetu pristupa 15 posto tih korisnika, 7 posto u školi i još 8 posto njih s drugih mjesta.

Prema dobi najveći broj korisnika interneta je onih od 15 do 24 godine (91 posto), koje slijede oni od 25 do 34 i 35 do 44 godine (82 i 80 posto), a taj broj opada s većom starosnom dobi, pa je takvih od 65 i više godina 11 posto.

Internet najučestalije, svakodnevno ili gotovo svaki dan koristi 75 posto korisnika internata, pri čemu najviše to tako čine mladi od 15 do 24 godine, više od 90 posto njih.

Među aktivnostima na internetu najviše je prisutno slanje i primanje elektronske pošte, što čini 71 posto korisnika, što slijedi informiranje o dnevnim događajima i traženje informacija o proizvodima i uslugama, koje čini 64 i 60 posto korisnika.

Društvene mreže koristi njih 57 posto, a najmanje ih, 11 posto, kupuje preko interneta.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još