PRVA POMOĆ

Kako produžiti trajanje baterija na Androidu

28.01.2011 u 11:00

Bionic
Reading

Moderni pametni telefoni veliki su potrošači energije. Zahtjevnim korisnicima baterija često ne potraje od jutra do večeri, pa je svaki savjet o produljenju njezina trajanja dragocjen

Pametni telefoni zasnovani na operativnom sustavu Android nisu izuzetak po pitanju kratkog trajanja baterije. Veliki ekrani, konstantno povezivanje na internet, mnoštvo dodatnih funkcija kao što je GPS prijamnik moraju se odraziti na trajanju baterije. Zgodna funkcija operativnog sustava Android jest mogućnost pregledavanja statistike potrošnje baterije. U postavkama telefona ponudit će vam se potrošnja baterije po funkcijama telefona te na taj način možete vidjeti što vam najviše troši bateriju i u skladu s time djelovati.

Ekran je jedan od najvećih potrošača baterija na modernim telefonima. Tko je spreman odreći se svjetline ekrana, može je ručno smanjiti na sebi prihvatljivu razinu, u suprotnom preporučamo da to prepustite automatici koja će prilagođavati ekran okolnoj rasvjeti.

Prijenos podataka putem mobilne mreže je veliki potrošač energije, pa provjerite sinkronizacije aplikacija na vašem telefonu. Primjerice, vremenska prognoza i vijesti se ne moraju sinkronizirati periodično, prebacite ih na ručnu sinkronizaciju, pa ćete ih osvježavati samo onda kada će vam trebati. Koristite WiFi hot spotove kad god je to moguće, WiFi iziskuje daleko manje energije od prijenosa podataka preko mobilne mreže.

Aplikacije za operativni sustav Android često znaju ostati aktivne čak i kada je korisnik zatražio njihovo gašenje, a tome valja dodati i aplikacije koje se aktiviraju prilikom paljenja telefona – najčešće se radi o aplikacijama specifičnim za telefon određenog proizvođača. U verziji 2.2 Android će dopustiti prisilno zaustavljanje aplikacije, ali za tako nešto valja otići u postavke i upravljanje aplikacijama te učiniti to za svaku aplikaciju zasebno. Jednostavnije je preuzeti s Marketa neku aplikaciju kojoj je to namjena. Dobar primjer takve aplikacije je Advanced Task Killer. Prikazat će vam se popis aktivnih aplikacija i samo obilježite one koje ne koristite i pogasite ih.

Ovih nekoliko jednostavnih koraka može u određenim situacijama korisnicima produžiti trajanje baterije za više sati, no nemojte očekivati čuda: ona se u svijetu telefona sa zaslonom osjetljivim na dodir ipak ne događaju.