HTC HD7

Windows Phone 7 na velikom ekranu

21.01.2011 u 14:38

Bionic
Reading

HTC HD7 najveći je Windows Phone 7 na tržištu, no stara poslovica po kojoj nije sve u veličini, ovdje se ne može primijeniti, jer su i drugi aspekti ovog uređaja jednostavno odlični

HD7 pametni je telefon s ekranom dijagonale 4,3 inča. Prema našem iskustvu, ta je dimenzija ekrana na granici upotrebljivosti uređaja kao telefona. Drugim riječima - uređaji s tolikim ekranom još se mogu praktično koristiti kao pametni telefoni, ali sve što je veće od toga polako ulazi u svijet tableta. Ekran HD7 modela nije AMOLED, kao što je bio slučaj na nekim starijim modelima (Legend i Desire), već se radi o običnom LCD-u. Prednost toga je to što mu je čitljivost na suncu nešto bolja, ali u svim drugim uvjetima boje nisu jednako žive kao kod AMOLED ekrana.

Osjetljivost na dodir vrhunska je, vidno je bolja nego na ranijim HTC-ovim modelima koji su se već mogli pohvaliti vrhunskom upravljivošću dodirom. Vjerujemo da to možda ima veze i s podrškom za ekrane osjetljive na dodir u operativnom sistemu. Windows Phone 7 već je u prvoj verziji više nego upotrebljiv operativni sustav, iako mu nedostaju neke opcije na koje smo se navikli kod Androida i iOS-a. Primjerice nema podrške za memorijske kartice, nema podrške za Flash (koje nema ni u iOS-u, niti će biti) i nema funkcije copy/paste. Vjerujemo da će Microsoft sve te funkcije u WP7 dodavati s vremenom, no korisnici zapravo nemaju razloga u ovom trenutku suzdržavati se od kupnje telefona WP7.

Ogroman ekran izazvati će smiješak svakom korisniku koji često poseže za internetskim stranicama na svom mobilnom telefonu i lako će zaboraviti na nešto veće dimenzije telefona pri telefoniranju. Zahvaljujući minimalističkom okviru oko ekrana, HD7 je sveden na minimalne dimenzije koje mora imati da bi zadržao ekran dijagonale 4,3 inča.

Proizvođač je zvučnike smjestio iznad i ispod ekrana što ovaj mobilni telefon čini idealnim za uživanje multimedijalnog sadržaja. U tome mu bitno pomaže i okvir fotoaparata koji se može rasklopiti u stalak kao i utor za slušalice od tri i pol milimetra.

Fotoaparat ugrađen u HD7 ima nazivnih pet megapiksela, no njegov senzor i optika daleko su kvalitetniji od onih ugrađenih u prijašnje HTC-ove modele. Fotografije izgledaju odlično i HD7 će bez problema zamijeniti neki jednostavniji i jeftiniji kompaktni fotoaparat.

Sva ova digitalna blagodat dolazi uz cijenu, a to je povećana potrošnja energije koju baterija ugrađena u ovaj telefon baš ne prati. S pametnim telefonima smo se već navikli da ih moramo puniti svaki dan, a kod HD7 bi se kod intenzivnog korištenja učestalost punjenja baterije mogla povećati na dva puta dnevno. Drugim riječima, ako ste ovisnik o igrama i multimediji na mobilnom telefonu, nosite micro USB kabel svuda sa sobom.

HD7 je izvrstan WP7 pametni telefon kojemu je jedina stvarna mana preslaba baterija. Manjkavosti novog operativnog sustava bit će, vjerujemo, ispravljene, a dimenzije uređaja su osobni izbor svakog korisnika. Ako vam odgovara ova kombinacija, nećete požaliti ako kupite ovaj pametni telefon, koji će osvježavanjem WP7 OS-a postati samo još bolji.

Dimenzije: 122 x 68 x 11 mm
Masa: 162 g
Ekran: 480 x 800, 4,3 inča
Memorija: 8 GB interna, nema utor za memorijske kartice
CPU: Qualcomm Snapdragon QSD8250 1 GHz
Kamera: 5 megapiksela, 720p video
Operativni sustava: Windows Phone 7
Cijena: 4.500 kn
Ustupio: HTC
www.htc.com