Tehnologija UŠTEDA ENERGIJE

Ulična rasvjeta kojom se upravlja mobitelom

  • Autor: B. R.
  • 23.2.2009 11:37:10
  • 23.2.2009 11:09:00

Brojni manji njemački gradovi već neko vrijeme pokušavaju pronaći način na koji bi mogli uštedjeti na računima za električnu energiju. Jedan od poteza bilo je gašenje javne rasvjete u gluho doba noći, no ova mjera nije naišla na odobravanje građana. Rješenje bi moglo doći u obliku javne rasvjete koju svaki građanin može sam upaliti

Njemački gradić Morgenröthe-Rautenkranz, smješten u pokrajini Erzegebirge, prvi je grad u kojem su lokalne vlasti u sustav javne rasvjete implementirale tehnologiju koja omogućuje njeno paljenje mobitelom bilo kojeg od stanovnika. Prva dva testna tjedna pokazala su se izuzetno uspješnima, no rasvjeta je gotovo cijelo vrijeme bila upaljena, s obzirom na to da su stanovnici Morgenröthe-Rautenkranz jedva dočekali da isprobaju ovaj sustav.

Gradske vlasti uz pomoć ovog sistema mjesečno uspješno uštede oko 4.000 eura, što je popriličan iznos u gradiću s oko tek 900 stanovnika.

Tehnologiju je omogućila njemačka kompanija prikladna naziva Dial4Light. Svaki od dijelova gradića podijeljen je na određene sektore i stanovnici moraju znati numeričku oznaku svakog pojedinog sektora koji požele upaliti. Paljenje javne rasvjete određenog sektora u trajanju od 60 minuta građane stoji 3,5 eura.

www.dial4light.de
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još