Tehnologija TREND MICRO UPOZORAVA

Android je ranjiviji od iPhonea

  • Autor: B. R.
  • 12.1.2011 10:17:57
  • 12.1.2011 7:19:44

Brojni sigurnosni stručnjaci za ovu godinu najavljuju porast hakerskih napada, zloćudnih aplikacija i sličnih napasti usmjerenih prema mobilnim uređajima, a mnogi od njih kao glavnu metu napada ističu upravo uređaje koje pokreće mobilni operativni sustav Android

Prvi čovjek sigurnosne kompanije Trend Micro Steve Chang dao je intervju Businessweeku, a u kojem je naglasio da je 'Googleov Android zbog svoje 'otvorenosti' znatno ranjiviji na hakerske napade i viruse od Appleovog iOS-a'. 'Skidamo kapu Appleu zbog njegove opreznosti; većini virusa gotovo je nemoguće djelovati na iPhoneu', dodao je Chang.

Google, tvorac operativnog sustava Android, programerima diljem svijeta omogućuje pristup izvornom kodu njegova sustava, a pristup je omogućen i zlonamjernicima koji ga mogu iskoristiti za svoju prljavu rabotu te distribuciju zloćudnih sadržaja.

Ipak, Chang naglašava da Appleov iPhone nije u potpunosti imun na hakerske napade, no izuzetno ih je teže izvršiti nego na Androidu. Štoviše, analize Trend Microa pokazuju da je napade na iOS moguće izvršiti tek tzv. social networking trikovima, prilikom kojih se korisnike navede na određena web odredišta preko kojih se izvrše napadi na iPhone.

Cijeli razgovor s Steveom Changom možete pročitati na stranicama Businessweeka.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još