STIŽU 4G UREĐAJI

Najbolji mobiteli koje nestrpljivo čekamo

10.01.2011 u 14:56

Bionic
Reading

Consumer Electronic Show u Las Vegasu je pokazao da bi Android u 2011. godini mogao još više povećati svoj tržišni udio među pametnim telefonima

Gotovo svi pametni telefoni prikazani na CES-u bazirani su na operativnom sistemu Android. Donosimo vam kratki pregled nekoliko najzanimljivijih modela. Počnimo s velikom Motorolom Droid Bionic. Zasad je telefon najavljen za američku mrežu Verizon, što znači CDMA standard, ali vjerujemo da će se vrlo skoro pojaviti i GSM verzija. Nismo sigurni kako će je Motorola nazvati za europsko tržište. Bionic je ogroman telefon s ekranom dijagonale 4,3 inča kojeg će pokretati Tegra procesor s dvije jezgre.

Motorola je predstavila i model Atrix koji će biti malo manja verzija Bionica jer dijeli gotovo sav hardver s njime osim ekrana. Atrix ima ekran dijagonale četiri inča i u originalu je zamišljen kao GSM uređaj. Ovaj pametni telefon bi se mogao pojaviti u Europi već u drugom kvartalu ove godine.

HTC je također pokazao uređaj s ekranom dijagonale 4,3 inča, a radi se modelu Thunderbolt. Nažalost, i on je napravljen za mobilnu mreže Verizon, ali za HTC možemo biti sigurni da će se pojaviti i GSM verzija. Thunderbolt bi trebao naslijediti uspješan EVO 4G. Drugi predstavljeni telefon je EVO Shift koji uz ekran osjetljiv na dodir nudi i tipkovnicu. I ovo je telefon namijenjen četvrtoj generaciji CDMA mreža.

O LG Optimusu 2X smo već pisali kao o prvom čiji procesor nosi dvije jezgre, radi se također o procesoru Tegra. LG je Optimus 2X na sajmu imao spojen na veliki televizor čime je htio demonstrirati njegove mogućnosti spajanja na vanjske monitore. LG je predstavio još dva modela pametnih telefona baziranih na operativnom sustavu Android. Prvi je LG Optimus Black koji se ističe kućištem debljine svega 9,2 milimetara i koji bi mogao ponovo pokrenuti stanjivanje telefona kao što je to jednom učinila Motorola s RAZRom. Drugi je LG Revolution, Android s punom QWERTY tipkovnicom namijenjen 4G CDMA mrežama.

Samsung je pokazao Infuse, pametni telefon s dijagonalom ekrana od 4,5 inča. Zanimljivo je da ga pokreće ARM Cortex procesor takta 1,3 GHz. Veliki telefon je proizvođač držao u staklenom kućištu, pa pretpostavljamo da neće tako skoro biti pušten u prodaju.

Sony Ericsson je nastupio sa Xperijom Arc čija najdojmljivija osobina jest kućište debelo svega 8,3 milimetara u koje je poznati proizvođač uspio uključiti objektiv za digitalnu kameru razlučivosti osam megapiksela.