IZDAVAŠTVO

Digitalne novine na Androidu?

03.01.2011 u 14:31

Bionic
Reading

Wall Street Journal javlja da je Google pristupio poznatim novinskim izdavačima s ponudom da svoja digitalna izdanja prodaju preko uređaja s operativnim sustavom Android

Google je odlučio ući na tržište digitalne distribucije novina na kojem trenutačno vladaju dva dosta jaka igrača, Amazon i Apple. Amazon preko Kindlea već godinama distribuira digitalna izdanja mnogih dnevnih novina i magazina, a Apple se odlično snašao s digitalnim izdanjima magazina u boji, jer njihov iPad može prenijeti časopis na ekran bez većih vizualnih izmjena u odnosu na tiskano izdanje.

Tvorac Androida želi napraviti isto na svojoj mobilnoj platformi i poslao je ponude trojici najvećih izdavača novinskih magazina u SAD-u: Hearts Publishingu, Conde Nastu i Time Warneru za digitalni kiosk. Googleov digitalni kiosk bi funkcionirao na svim uređajima Android, a vjerujemo da se primarno cilja na tablet računala zbog njihova većeg zaslona.

Pretpostavlja se da će Google uzimati daleko manji postotak od prodaje novina nego što to rade Amazon i Apple, njihov udio je 30 posto. Službeni komentar internetskog diva na ovu vijest jest taj da su trenutačno u pregovorima s više izdavača, ali još uvijek nemaju ništa zanimljivoga za objaviti.