Tehnologija POTPISAN DOGOVOR

Micro USB postaje standard na mobilnim telefonima

  • Autor: G. M.
  • 31.12.2010 13:24:50
  • 31.12.2010 11:21:50

Europska komisija je poslala finalizirane detalje standardiziranog punjača za mobilne telefone, na što je pristalo 14 proizvođača još u lipnju 2009. godine

Tehničke specifikacije europskog standarda su bazirane na micro USB konektoru, a prošle godine se 14 proizvođača mobilnih telefona obavezalo koristiti ga. Među njima su najveća imena u proizvodnji mobitela - Nokia, Research in Motion, Samsung i Apple. Dobar dio tih proizvođača već koristi micro USB sučelje za punjače te za spajanje mobilnih telefona na računala.

Među proizvođačima se ističe Apple, koji je potpisnik inicijative, ali ipak još uvijek koristi svoj 30-pinski konektor. Vidjet ćemo hoće li u 2011. godini i Appleovi gadgeti prihvatiti micro USB kao konektor za punjenje baterija i sinkronizaciju s računalima. Upravo se u prvim mjesecima 2011. godine očekuje masovno usvajanje tog standarda.

Potpredsjednik Europske komisije Antonio Tajani izjavio je da će standardizirano sučelje za punjače olakšati upotrebu uređaja, smanjiti količinu otpada i proizvođačima smanjiti troškove proizvodnje. Za neko vrijeme možemo očekivati da će se mobilni telefoni početi isporučivati bez punjača, jer će tržište biti zasićeno punjačima s micro USB sučeljem.

www.usb.org
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još