PRVA POMOĆ

Kako i zašto pratiti temperaturu procesora

20.02.2009 u 00:00

Bionic
Reading

Centralni procesori naših računala već dugi niz godina zbog svoje brzine zahtijevaju dodatno hlađenje. Hlađenje u nekim uvjetima može zakazati, stoga je važno pratiti što se događa s procesorom

Sustavi hlađenja zrakom podrazumijevaju dijelove koji se vrte, tj. ventilator. Pomični dijelovi su skloniji kvarovima od statičnih, pa je kritična komponenta sustava za hlađenje upravo ventilator. Vjerojatnost kvara povećava i prašina, a nju privlači upravo funkcioniranje sustava za hlađenje. Kvar sustava hlađenja može dovesti do poteškoća u funkcioniranju ili do potpunog izgaranja procesora.

Zbog toga je vrlo važno motriti stanje sustava za hlađenje. To podrazumijeva vizualnu inspekciju ventilatora, odnosno provjeravanje vrti li se, ali i motrenje temperature procesora. Počne li se događati nešto nepredviđeno, temperature će rasti i tako dati korisniku do znanja da nešto nije u redu te mu pružiti dovoljno vremena da ugasi računalo prije ozbiljnijih kvarova. U nepredviđene događaje mogu se ubrojiti začepljenja sustava hlađenja prašinom, kvar na ventilatoru ili pomicanje samog hladnjaka zbog vibracija cijelog računala.

Moderni procesori u sebi imaju senzor za mjerenje temperature, stoga je dovoljno pronaći program koji će očitati podatke s tog senzora. Takav program je Core Temp, preuzeti ga se može sa stranice navedene na kraju teksta. Na istoj se stranici nalazi i popis procesora s kojih ovaj program može očitati podatke, mahom se radi o procesorima izdanim u zadnjih nekoliko godina.


Core Temp nudi i detaljne podatke o samom procesoru pored temperature svake jezgre zasebno (radi li se o procesoru s više jezgri). Osim temperatura, ispisana je maksimalna vrijednost koju procesor ne bi smio prekoračiti jer bi u suprotnom moglo doći do oštećenja. Program se može minimalizirati u tray gdje će onda samo pokazivati temperaturu. Core Temp će raditi i pod Windows Vistom i Windowsima 7.