SAVJETUJEMO

5 'must have' aplikacija za nove korisnike Macova

23.12.2010 u 13:32

Bionic
Reading

S obzirom na to da je HT danas najavio da MacBook Pro, Air i White i u svojoj MAXadsl ponudi, potrudili smo se pronaći aplikacije koje svaki korisnik MacBooka koji drži do sebe treba imati na svome računalu

Jedna od specifičnosti operativnog sustava Mac OS X je i poveća količina zaista kvalitetnih aplikacija nezavisnih developera. Nešto što će svaki novi  korisnik Mac računala otkrivati postupno tijekom korištenja upravo su ove najdraže aplikacije koje će postati sustavni dio njihovih računalnih života. Kako bismo vam pomogli u prilagodbi i skratili vijek privikavanja na potpuno novi sustav i potpuno novu logiku, donosimo vam popis od pet aplikacija koje svaki novi korisnik Mac OS X-a treba prvo instalirati na svoje novo računalo.


 
Perian - potpuno besplatna open source komponenta za Quick Time koja će vam omogućiti da gledate gotovo sve najčešće videoformate na svom Macu direktno iz QuickTimea, uz podršku za titlove i sve ostale opcije koje ste navikli.

VLC - Video Lan Player ultimativni je program koji reproducira apsolutno sve poznate video i audioformate. Iako nije isključivo za Mac platformu, definitivno bi trebao biti jedna od prvih aplikacija koje ćete instalirati na svoje novo računalo.

 
QuickSilver/ AlfredApp - jedna od najkorisnijih aplikacija koja će vam uvelike olakšavati svakodnevno korištenje računala je App Launcher. Pomoću nje u jednom koraku možete pretražiti cijelo računalo, upaliti željenu aplikaciju i obaviti još desetke različitih radnji koji će u konačnici skoro u potpunosti zamijeniti SpotLight. Jedan od najpopularnijih donedavno je bio QuickSilver koji svakako preporučujemo. Međutim, kako se prestao razvijati, alternativu smo našli u AlfredAppu.

Adium - da bi svi vaši komunikacijski prohtjevi bili zadovoljeni, tu je Adium. Besplatna Instant Messaging aplikacija koja podržava na desetke različitih protokola, između ostalog AIM, GTALK, MSN, Facebook i sl. Ako aktivno komunicirate na više različitih strana, Adium je idealan. 

AppCleaner  - tijekom početnog perioda privikavanja isprobavat ćete poveće količine aplikacija. Kako ne biste zagušili cijeli sustav aplikacijama koje ne namjeravate koristiti, tu je AppCleaner. Vrlo jednostavan alat koji će u dva tri klika počistiti svaki trag starih i nekorištenih aplikacija s vašeg računala.