NOKIA C7

Elegantan, snažan, ali ipak samo Symbian

20.12.2010 u 09:23

Bionic
Reading

Nokia C7 nešto je manji i slabije opremljen pametni telefon od modela N8, trenutno najjačeg uređaja u ponudi finske tvrtke, koji smo nedavno recenzirali

Hardverska osnova Nokije C7 i N8 gotovo je identična. Obje pokreće procesor ARM 11 takta 680 MHz dopunjen hardverskim grafičkim akceleratorom. Operativni sustav oba telefona je Symbian^3, a identičan im je i AMOLED zaslon. Međutim, kućište Nokije C7 je zaobljeno i bitno je elegantnije od onog kod modela N8. Iz tog razloga C7 izgleda kao daleko manji uređaj od N8-ice. Brojke potvrđuju taj dojam, iako pokazuju da razlika u dimenzijama nije dramatična.

Velik utjecaj na eleganciju kućišta Nokije C7 ima njegova debljina, tj. tankoća koju ovdje ne narušava leća ugrađenog fotoaparata. Cijena koju će za to morati platiti korisnici modela C7 je razlučivost fotoaparata od 'samo' osam megapiksela i izostanak kvalitetnog objektiva Carl Zeiss. Kvaliteta fotografija izrađenih ovim fotoaparatom jest nešto niža nego što je to slučaj kode Nokije N8, no još uvijek se tu radi o visokokvalitetnom fotoaparatu ugrađenom u mobilni telefon. Važno je spomenuti da C7 snima HD videoisječke u razlučivosti 720 p te da je njihova kvaliteta impresivna.

Osjetljivost 3,5-inčnog ekrana na dodir je usporediva s bilo kojim modernim telefonom, a svaka uspješno izvršena komanda izvedena dodirom ekrana rezultira laganim vibriranjem telefona. Kvaliteta prikaza na AMOLED ekranu je odlična, boje su žive, a slika vrlo oštra.

Nokia C7 još je jedan dokaz da finski proizvođač proizvodi hardverski izvrsne mobilne telefone, ali mu je otežavajuća okolnost operativni sustav. U usporedbi s konkurencijom, Symbian^3 je daleko manje intuitivan te kompliciraniji za prilagođavanje korisniku. S druge strane, osobama koje su već koristile operativni sustav Symbian ova verzija će ponuditi određeni napredak te će se oni daleko lakše snaći u radu s njime. Mi smatramo da Symbian, usprkos nedavnim velikim nadogradnjama, još uvijek nije konkurentan operativnim sustavima kao što su iOS i Android.

CPU: ARM 11 680 MHz sa grafičkim akceleratorom
Radna memorija: 256 MB
Memorija za pohranu: 8 GB + microSD
Ekran: 640x360 16M boja
Dimenzije: 117x57x11 mm
Dijagonala ekrana: 3,5 inča
Masa: 130 grama
Razlučivosti kamere: 8 megapiksela
Videosnimanje: 720p @ 25fps
Operativni sustav: Symbian^3
Cijena: 3.699 kuna
Ustupio: Nokia