CHROME OS

Google predstavio novi operativni sustav

08.12.2010 u 08:48

Bionic
Reading

Najavljivan dulje od godinu dana, Googleov Chrome OS konačno je postao stvarnost. Riječ je o operativnom sustavu za netbooke i njima slične uređaje, zasnovanom na Googleovom web pregledniku Chrome, koji se najvećim dijelom oslanja na web aplikacije

Stariji među nama možda se sjećaju računalnih terminala: uređaja koji sami nemaju veliku sposobnost procesiranja informacija, već služe za unos naredbi i prikaz rezultata koje izbacuje računalo.

Negdje na pola puta između terminala i standardnog prijenosnika bit će prijenosnik s Googleovim operativnim sustavom Chrome OS: iako će se raditi o sasvim upotrebljivim uređajima, sa svim karakteristikama prijenosnika, većina aplikacija neće biti instalirana na samom računalu, već će se vrtjeti u Googleovom oblaku, a vi ćete im pristupati preko web preglednika Chrome, koji je ujedno najbitniji dio operativnog sustava.

Iako se to mnogim korisnicima može činiti čudno, činjenica je da danas dobar broj zadataka na računalu obavljamo pomoću web aplikacija. Potpisnik ovih redaka trenutno ima pokrenutu samo jednu aplikaciju: web preglednik Firefox, a unutra se 'vrti' sustav CMS za unos teksta na tportalu, e-mail aplikacija (Gmail), nekoliko aplikacija za chat i tako dalje. Sve to jednako bi dobro radilo i na Chrome OS-u, i to na puno slabijem hardveru, a sam operativni sustav podizao bi se za nekoliko sekundi.

No Chrome OS još nije spreman za široku upotrebu, pa ga je Google zasad pokrenuo samo kao pilot program, za koji se korisnici iz SAD-a mogu prijaviti ovdje.

Google je istovremeno pokrenuo i dućan s aplikacijama za Chrome OS, koji funkcionira slično Appleovom App Storeu za iOS uređaje (iPhone, iPad i iPod touch): direktorij aplikacija koji je jednostavno pretraživati i preuzeti. U Chrome Web Storeu već se nalaze stotine aplikacija, a ne sumnjamo da će ih za koji mjesec biti znatno više.