‘RODITELJSKA ZAŠTITA’

Nemojte djeci braniti, naučite ih kako koristiti internet

23.01.2014 u 19:41

Bionic
Reading

Nažalost, roditelji u Hrvatskoj većinom ne koriste zaštitne programe za svoju djecu na internetu, već one najmlađe štite nadzirući ih kad surfaju, dok one starije kontroliraju naknadnim pregledavanjem povijesti surfanja i SMS poruka. HT svojim korisnicima nudi izuzetno jednostavan oblik zaštite djece i mladih

Prema istraživanju koje je Hrvatski Telekom tijekom lipnja i srpnja proveo o navikama i iskustvima korištenja interneta u Hrvatskoj među djecom od šest do 18 godina te njihovim roditeljima, kada je riječ o sigurnosti, djeca i roditelji brinu se zbog sličnih opasnosti: neprimjerenog sadržaja, uznemiravajućih fotografija te neugodnih iskustava s nepoznatim ljudima.

Najmlađu djecu u dobi od šest do devet godina najviše brinu uznemirujuće fotografije do kojih dolaze klikajući dok igraju igrice, a ostala - kao najveću opasnost - označavaju opasnost od pedofilije.

Zabrinjava nedostatak komunikacije među roditeljima i djecom jer gotovo polovica djece ne razgovara s roditeljima o uznemirujućim iskustvima na internetu.

Najizloženija uznemirujućem sadržaju i neugodnim iskustvima su djeca u dobi od 15 do 18 godina jer ona i provode najviše vremena na internetu. No njima roditelji ujedno i najviše vjeruju jer imaju više znanja o internetu i zaštiti na njemu od svojih roditelja.

O problemima s kojima se susreću djeca na internetu progovorila je i psihologinja Jasenka Pregrad, čije mišljenje možete pogledati u prilogu.

Usluga Roditeljska zaštita Hrvatskog Telekoma prilagođena je domaćim korisnicima - na hrvatskom jeziku. Opcija filtriranja internetskog sadržaja može se isprobati za jednu kunu mjesečno (za prva dva mjeseca korištenja), nakon čega iznosi 15 kuna mjesečno, dok su ostale mogućnosti usluge Roditeljska zaštita potpuno besplatne.