KORISNI SAVJETI

Što kad te sestra ili brat izluđuju

07.12.2010 u 23:49

Bionic
Reading

Sestra ili brat te ponekad toliko izbace iz takta da bi ih najradije katapultirao/la izvan Zemljine orbite. Zvuči poznato?

Tijekom odrastanja svađe sa sestrom ili bratom, potpomognute rivalstvom i natjecanjem za naklonost roditelja, nešto su sasvim uobičajeno, no podrška, razumijevanje i povjerenje koje u kasnijim životnim razdobljima možemo dobiti od njih su neprocjenjivi.

Iako nas znaju toliko naživcirati i naljutiti da poželimo da ih nema, moramo priznati da bi nam život bi bio puno dosadniji da smo jedinci, no uz malo truda i vi možete izgraditi kvalitetan i prijateljski odnos sa svojom sestrom ili bratom.

Premda priznaje da se katkad žestoko porječka sa svojom starijom sestrom Haylie, glumica i pjevačica Hilary Duff kaže da ne bi mogla zamisliti život bez nje.

Sličnog je mišljenja i nova teen zvijezda Aly Michalka (21) koju možemo vidjeti i u našim kinima u novom teen hit filmu Cura na lošem glasu u kojem glumi Rhiannon, otkačenu prijateljicu glavne junakinje Olive (igra je sjajna Emma Stone), kao i u TV seriji Hellcats s Ashley Tisdale, dobro poznatoj svima ljubiteljima filmskog serijala High School Musical

Aly Michalka sa sestrom AJ

Aly s mlađom sestrom AJ ima bend 78violet, a kaže da se, iako i one imaju dane kad se zarate, inače super slažu. Zgodne sestre, koje mnogi uspoređuju s drugim slavnim sestrinskim parom, Mary-Kate i Ashley Olsen, jer su obje plave, zgodne i nerazdvojne, jako su bliske.

'Obećale smo si da nas nijedna veza, posao ili bilo koja stvar neće razdvojiti. Mi smo vrlo bliske. Zato svaki dečko mora prihvatiti i moju sestru', iskrena je Aly Michalka

Konstantno nadmetanje između dvoje ljudi koji bi trebali dijeliti ljubav, podršku i pomoć vrlo je opasno te kasnije može uzrokovati velike probleme.
Prema riječima psihologa dr. Cliftona Sapera, obično kulminacija bratsko-sestrinskog sukoba nastaje kad jedno od vas uđe u pubertet, pa je kopanje po stvarima ili uvijek primamljivo čitanje dnevnika dovoljan povod za eskalaciju sukoba.

'Tinejdžeri to doživljavaju kao udar na svoju privatnost, što izaziva njihovu pobunu. U toj fazi odrastanja oni se žele odvojiti od obitelji, a privatnost im je na prvom mjestu', objašnjava on.

Svađe koliko god možete nastojte izbjegavati, posebno fizičke obračune, jer time ćete samo još više pogoršati odnose, a vjerojatno se usput zamjeriti i roditeljima.

Osnovno načelo kojeg se trebate pridržavati kad su u pitanju brat ili sestra je tolerancija, baš kao i u ostalim životnim situacijama. Dakle, ne treba pokušavati mijenjati situaciju ili osobe onako kako bi to vama odgovaralo, već pokušati mijenjati sebe te prilagoditi samoga sebe situaciji.

Ne trebamo puno objašnjavati da laganje i podvaljivanje nikad ne završe dobro, pa na to zaboravite. Osim što ćete navući neprijateljstvo brata ili sestre, razočarat ćete i svoje roditelje.

Ako vam brat ili sestra podvaljuju, a vi im se svim silama želite osvetiti, time će se situacija dodatno zakomplicirati, stoga se sjetite da pametniji popušta. Ako ipak zbog toga dođete u sukob s roditeljima, pažljivo im objasnite, uz maksimalno angažiranje svojih diplomatskih vještina, što se dogodilo.

Nije lak put do povjerenja, stoga ako niste sigurni koliko su vaš brat ili sestra pozdani kad je riječ o tajnama, savjetujemo vam da neke stvari ipak prešutite. Štoviše, onda neće moći primjenjivati još jednu popularnu metodu kad je riječ o bratsko-sestrinskom odnosu - ucjenjivanje. Isto pravilo vrijedi i za vas. Dovoljno je da jednom ucijenite brata ili sestru da ćete odati neku tajnu, pa da vam se više nikad ne povjere ili da to kasnije bez grižnje savjesti primjenjuju na vama.

Iako se ne slažete ni po pitanju glazbenog ukusa, odjeće, načina zabave, filmova ili sličnih aspekata, pokažite poštivanje prema ukusu svog brata ili sestre jer će i oni učiniti isto. Dogovarajte se oko svega, bez obzira na to je li riječ o podjeli kućanskih poslova, pravu na daljinac, Guitar Hero, računalo, bicikl i sl. Ako vas brat ili sestra zamole za neku manju uslugu (pomoć oko školskog zadatka ili npr. vraćanja knjiga u knjižnicu jer je njima neugodno što kasne), priskočite u pomoć.

Kad je riječ o odnosu braće ili sestara, moramo spomenuti i vrlo čestu pojavu koja zna izluđivati one starije - oponašanje. Prije nego poludite od bijesa jer vas sekica u posljednje vrijeme kopira u svemu, od oblačenja, frizure do glazbe koju slušate, sjetite se da to ne radi s lošim namjerama, već zato što nema još svoj ukus, pa ste joj vi poput nekog idola koji želi oponašati.

Zapamtite da, bez obzira na sve, brata ili sestru ne možete tek tako isključiti iz svoga života, a baš zato što vas poznaju bolje od svih (i znaju gdje vas najviše boli), uspiju vas pošteno razljutiti i povrijediti, iako im to nije bila namjera.