LIJEPA I NJEGOVANA

Zanimljive činjenice o tvojoj kosi

14.12.2010 u 10:01

Bionic
Reading

Za rast kose potrebno je – strpljenje. Postoje mnogi mitovi o rastu kose, no samo je jedna istina, a ta je – kosa kod svake osobe raste drukčijom brzinom

U prosjeku kosa naraste jedan centimetar u mjesec dana. No, kako smo i rekli, ovo je prosjek, pa te ne treba zabrinjavati ni ako ti naraste manje ni ako ti naraste više u mjesec dana. Obično nam se čini da kosa raste brže kada nosimo kratku frizuru jer se svako malo moramo šišati, dok osobe s dugom kosom mogu pomisliti da im je kosa uvijek iste dužine, što dakako nije slučaj.

Kosu čine ovalne pigmentirane vlasi sastavljene od mrtvih stanica. Vlas se sastoji od korijena, koji čine aktivne stanice, i stabljike, sastavljene od bjelančevina (keratina).
Na mjestu gdje ispadne vlas, stvara se folikul iz kojeg će izrasti nova dlaka. Svaki folikul ima svoj životni ciklus koji počinje i završava neovisno o preostalim folikulima. Postoje tri ciklusa folikula

1.faza rasta (anagena faza) započinje izrastanjem nove vlasi i predstavlja razdoblje aktivnoga rasta kose. Traje od jedne do 10 godina (prosječno od tri do četiri godine), pri čemu kosa raste brzinom od 0,3 mm na dan.
2.prijelazna faza (katagena faza) traje od dva do tri tjedna. Tijekom ove faze, smanjuje se aktivnost matičnih stanica i melanogeneza u dlačnoj lukovici. Folikul polako počinje putovati prema površini kože.
3.faza je faza ispadanja kose (telogena faza) koja traje tri mjeseca. Ako je vlasište zdravo, vlas koja ispada istiskuje nova. Nakon završene telogene faze ponovno počinje anagena faza, odnosno nov životni ciklus vlasi. Tijekom života, opisani životni ciklus vlasi ponovit će se približno 25 puta. 90-95 posto kose na vlasištu nalazi se u anagenoj fazi, a pet do 10 posto u telogenoj fazi.

U prosjeku svaka osoba ima 100.000 vlasi na glavi. Ipak, nisu svima vlasi jednake debljine, stoga mnogi imaju dojam da im je kosa gušća ili rjeđa, ovisno o tome.

Korisni savjeti za lijepu kosu

Da bi kosa bila zdrava, bitno ju je redovito podrezivati. Najbolje je svakih mjesec dana do šest tjedana podrezati oko pola centimetra. Ako ne podrezuješ redovito svoju kosu, vrhovi će više pucati, pa ćeš na kraju morati odsjeći više kose.

Također, bitno je provjeriti sastojke šampona. Nemojte se iznenaditi da nađete iste sastojke u svom šamponu i sredstvu za pranje posuđa. Stoga nije ni čudo na mnogi šamponi oštećuju kosu i utječu na njezino jače ispadanje. Najbolje je izbjegavati šampone i regeneratore koji sastoje sodium lauryl sulfate te petrokemijske derivate (npr. petrolatum ili petrolatum jelly) jer se radi o iznimno teškim i štetnim kemikalijama.

Posebno je bitno biti oprezan s mokrom kosom. Naime, ona je posebno sklona pucanju, pa je zato nemoj previše češljati i četkati u takvom stanju.

Onaj stari mit da kroz kosu četku treba provući sto puta kako bi bila bujnija, samo je – mit. Od prevelikog četkanja možeš oštetiti vlasi te se može i lakše zamastiti.

Previše izlaganja sušilu za kosu, prečesto peglanje kose i slično oštećuju kosu te mogu utjecati na njezino pojačano ispadanje.

Za lijepu kosu bitni su vitamini i minerali. Posebno je bitna folna kiselina ili vitamin B9 (ima ga u leći, grahu, špinatu, blitvi) te ostali vitamini B skupine (ima ih u riži, pekarskom kvascu, ribi, mlijeku, jajima, orašastim plodovima, voću, lisnatom zelenom povrću).

Isto kao što je važno ono što stavljamo u tijelo, važno je i što stavljamo na samu kosu. Tako različite maske mogu kosi dati lijep i zdrav izgled. Evo jedne home-made maske za kosu: pomiješaj avokado, dva žutanjka i dvije žlice maslinovog ulja. Nanesi na kosu i pokrij toplim ručnikom te drži 20 minuta, a na kraju dobro isperi.