'CURA NA LOŠEM GLASU'

Emma Stone: Ljudima je sočan trač draži od istine

25.11.2010 u 14:13

Bionic
Reading

Simpatična Emma Stone glavna je zvijezda komedije 'Cura na lošem glasu', pametnog teen filma za koji mnogi filmski kritičari kažu da nastavlja niz britkih i zabavnih komedija za tinejdžere poput 'Spašenih!', 'Opasnih djevojaka', 'Superbada' ili 'Juno'

Emma (22) je u tom filmu utjelovila glavnu junakinju Olive, povučenu autsajdericu koja se odluči izmisliti da je 'konačno' izgubila nevinost kako bi ispala kul pred prijateljicom, no ta mala laž dovodi do nevjerojatnog razvoja događaja.

Preko noći, štreberica postaje 'popularna', a kako svi dobro znamo da je slava zarazna i nitko je se ne želi tako lako odreći kad je se jednom dočepa (sjetimo se zvijezda i zvjezdica spremnih na sve za pet minuta slave), Olive odluči potaknuti tračeve svojim novim slutty izgledom i drskim stavom.

'Čim sam vidjela scenarij, oduševila sam se i samo sam priželjkivala ulogu Olive. Ona je inteligentna cura koja se na kraju nađe upletena u jednu ludu situaciju. U brzom dobu u kojem živimo, ljudi se ne žele ili nemaju vremena dublje pozabaviti nekim stvarima. Često radije vjeruju sočnim tračevima nego istini, a uz moderna sredstva komunikacije, neistine se šire poput lavine.

Ponekad se osjećate potpuno bespomoćno. Osim toga, film se bavi i tim dvostrukim mjerilima - ako se dečki seksaju oni su frajerčine i kul face, a ako to rade cure, one su nemoralne i lake', kaže Emma. Pohvalila je cijelu glumačku ekipu za koju je imala samo riječi hvale.

'Svi su bili sjajni, a posebno Penn. Cijelo vrijeme smo umirali od smijeha. Will bi se znao i izderati na nas, ali on je jednostavno takav. S njim sam se najviše družila jer sam pravi štreber i dolazila bih prva na set', smije se.

Redatelj i scenarist Will Gluck i scenarist Bert V. Royal na duhovit način su u 'Curi na lošem glasu' prikazali i kako su se neka mjerila promijenila, pa dok su se nekad cure smrtno uvrijedile kad bi bile obilježene nadimkom vezanim uz svoje bujno poprsje, sad je to među nekima vrlo poželjno, te su na vrlo uspješan način dočarali međuljudske odnose u tipičnoj srednjoj školi.

Zanimljivo je obrađena i tema sve popularnijih društvenih mreža i narastajućeg voajerizma, pa i ekshibicionizma budući da svi učenici preko Twittera i Facebooka brzinom svjetlosti bivaju upoznati s Oliveinom promiskuitetnošću.
Vjerojatno je jedan od najboljih trenutaka u filmu i kad profesor Griffith cinično primjećuje: 'Nije mi jasno zašto vaša generacija želi sve dokumentirati i podijeliti svoje misli sa svima, iako i nisu baš neke mudrosti. Danas sam OK i kupio sam si sok na benzinskoj! Wow!'

Kroz cijeli film se proteže i aluzija na roman Nathaniela Hawthornea 'Grimizno slovo' ('The Scarlet Letter') o članici puritanske zajednice odbačene zbog preljuba koju Olive obrađuje na satu književnosti. Autori filma nisu odoljeli malo se našaliti na račun neuspjele filmske verzije s Demi Moore u glavnoj ulozi budući da glavna junakinja u jednom trenutku ističe da je pogledala prvi film, a ne onaj s 'Demi i lošim lažnim britanskim akcentom'.

Autori 'Cure na lošem glasu', za razliku od mnogih teen komedija koja igraju na kartu jeftine golotinje i glupih šala, uspjeli su delikatnu temu prezentirati mudro i lepršavo uz par domišljatih fora što se neće svidjeti samo tinejdžerima.

Sjajnu glumačku ekipa na čelu sa zgodnom Emmom Stone čine i slavni Malcolm McDowell, zvijezda Tračericešarmantni Penn Badgley, veteran Thomas Haden Church (profesor Griffith), 'Prijateljica' Lisa Kudrow kao njegova supruga, Patricia Clarkson i Stanley Tucci beskrajno su zabavni u ulozi Oliveinih liberalnih roditelja, a tu je i atraktivna plavuša Aly Michalka kao Oliveina prijateljica Rhi teuvjerljiva Amanda Bynes u ulozi fanatične pripadnice mladih kršćana.

Inače, ova hvaljena komedija otvorila je ovogodišnji Toronto Film Festival, a u našim se kinima počinje prikazivati od četvrtka, 25. studenog