ZNAŠ LI...

Zašto se obilježava Dan zahvalnosti?

22.11.2010 u 07:20

Bionic
Reading

Dan zahvalnosti je praznik koji se obilježava u Sjedinjenima Američkim Državama te Kanadi. No što se obilježava tog dana?

U SAD-u se Dan zahvalnosti obilježava četvrtog četvrtka u studenom, a u Kanadi drugog ponedjeljka u listopadu. Dakle, ove godine Amerikanci obilježavaju Dan zahvalnosti 25. studenog.

U povijesti se na taj dan izražavala zahvalnost Bogu zbog dobre žetve, a danas se želi izreći zahvala i poštovanje Bogu, obitelji, prijateljima za sva materijalna dobra, ali i veze (prijateljske, ljubavne i slične).

Amerikanci vjeruju da je prvi Dan zahvalnosti proslavljen 1621. godine, no postoje podaci da se obilježavao u Kanadi još 1578. godine. Ipak, Dan zahvalnosti se u kontinuitetu obilježava u SAD-u od 1863. godine.

Stanovnici SAD-a vjeruju u priču iz jednog hladnog dana kasne jeseni 1621. godine, kada je 46 britanskih doseljenika - od ukupno njih stotinu - jedva preživjelo svoju prvu zimu u Novom svijetu. Tog su dana večerali plodove žetve s pripadnicima plemena američkih Indijanaca Wampanoag u državi Massachusetts. Tih 46 ljudi ne bi preživjelo da im nisu pomogli Indijanci koji su ih naučili svim potrebnim vještinama preživljavanja, bilo da se radi o lovu ili ribolovu, skupljanju jestivih plodova ili obrađivanju zemlje i stočarstvu. Ta lijepa i stoljećima ukrašavana priča donosi poseban osjećaj topline u omiljeni obiteljski praznik u SAD-u.

Zanimljivo je da Dan zahvalnosti obilježavaju i u nizozemskom gradu Leidenu, u Grenadi te u Liberiji, ali dakako, svatko na svoj datum.

U ovoj rubrici svaki tjedan možeš pročitati neku zanimljivost ili otkačenu činjenicu kojom možeš iznenaditi svoje vršnjake, ali i one puno starije!