MJERA JE BITNA

Male tajne nanošenja parfema

16.11.2010 u 11:34

Bionic
Reading

Nije rijetkost da sretnemo osobe koje na sebe naliju litru parfema pa nam u njihovoj prisutnosti dođe muka ili poželimo staviti zaštitnu masku. Kao i s mnogo stvari vezanih uz modu i ljepotu, i kod parfema je dobro pravilo – manje je više

Parfemi se koriste već stoljećima, a u prošlosti su ljudi nanosili obilate količine mirisa kako bi prikrili smrad tijela, budući da su higijenske navike tada bile na vrlo niskim granama. Danas mnogi gotovo ne mogu zamisliti život bez parfema, mijenjamo ih prema raspoloženju, prigodi ili godišnjim dobima, a koristimo ih kako bismo se osjećali privlačnije i ljepše, te kako bi privukli suprotni spol.

Kada?

Parfem je najbolje nanijeti prije oblačenja, odnosno na golo tijelo. Naime, neki parfemi mogu ostaviti trajne mrlje na majici ili košulji te nakitu. Također, dobro je kožu navlažiti prije nanošenja parfema jer će tako miris dulje trajati.

Gdje?

Sasvim malo parfema stavite na sljedeća mjesta – na oba ručna zgloba, na donji dio vrata, iza ušiju, s unutrašnje strane koljena (dakle, tamo gdje se noga preklapa), s unutrašnje strane lakta (također ondje gdje se ruka preklapa) te između grudi.

Trljanje zgloba o zglob? Ne!

Vjerojatno si na filmovima ili od starije sestre vidjela da se nakon nanošenja parfema na ručne zglobove oni trljaju jedan o drugi, kako bi se pojačao miris. No radi se o pogrešci! Naime, trljanjem zgloba o zglob dobiva se sasvim drugačiji učinak – miris se na neki način 'lomi' i postaje manje osjetan!

Parfem na kosu?

Nanosiš li nešto parfema na kosu, učini to jedino ako si kosu tek oprala. Naime, staviš li parfem na neopranu i prljavu kosu, prirodna masnoća koja se nalazi u kosi i na tjemenu promijenit će miris parfema. Parfem na kosu nanesi s udaljenosti od kojih dvadesetak centimetara. Druga opcija je da raspršiš nešto parfema po svojim dlanovima, a zatim njima lagano prijeđeš kroz kosu. Nikako nemoj parfimirati svoju četku ili češalj jer će se miris parfema ondje dugo zadržati i neutralizirat će bilo koji drugi miris koji ćeš htjeti pomoću četke ili češlja nanijeti u budućnosti.

Razlike zbog kože

Imaš li svijetlu i/ili suhu kožu, miris parfema će vjerojatno brže iščeznuti nego kod osoba masnije i/ili tamne kože. Ništa strašno, to je jednostavan zakon prirode, a to samo znači da ćeš morati dodati koju kap svojeg omiljenog parfema za vrijeme velikog odmora.

Mijenjanje mirisa

Mijenjaj miris omiljenog parfema s vremena na vrijeme. Znanstveno je dokazano da mirisi imaju jak učinak na naše emocije i način razmišljanja, pa se zato nemoj previše dvoumiti pri promjeni mirisa svaka tri do četiri mjeseca ili kod promjene godišnjih doba.

 

Gdje držati bočicu?

Želiš li da ti omiljeni parfem bude svjež i istog intenziteta kao i onog dana kad si ga kupila i otvorila, spremi ga u plastičnu posudu pa sve zajedno smjesti u hladnjak i ondje ga drži od upotrebe do upotrebe. Naime, ovim se postupkom usporava proces oksidacije zbog kojeg parfemi gube miris. To je posebice bitno tijekom ljeta, kad su velike vrućine.