Teen PROBLEM HLADNIJEG VREMENA

Nekoliko savjeta za liječenje ispucanih usana

Izvor: sxc.hu sxc.hu , Autor:sxc.hu
  • Autor: tportal.hr
  • 9.12.2014 12:06:07
  • 11.11.2010 8:29:00

Ispucane usne česta su pojava u ovo doba godine jer usne lako pucaju zbog čestog vjetra i promjena vremena. Neke su osobe sklonije ispucanim usnama od drugih, no i ovom se problemu može doskočiti

Za razliku od ostatka tijela gdje koža nadomješta izgubljenu masnoću, na usnama nema žlijezda lojnica, pa problem zbog toga može postati i veći. Osim vanjskih utjecaja, trebaš znati da pucanje usana može izazvati i pomanjkanje određenih vitamina.

Kako bilo da bilo, ispucane usne mogu se pretvoriti u pravu noćnu moru jer se ne smiješ ni nasmiješiti, a da te ne zapeče i ne otvori se neugodna ranica.

Ne liži

Ispucane usne su suhe i kao da pozivaju na stalno vlaženje jezikom. Ipak, imaš li ovaj problem, svakako se trebaš odučiti od stalnog palucanja jezikom po usnama. Što ih više lickaš, to će se usne više sušiti.

Stavi kremu za usne

Svakako u džepu u ovo doba godine moraš imati kremu ili balzam za usne. Najbolje onaj bez posebnih okusa (tipa jagode, čokolade i slično), najobičniji koji u sebi sadrži aloju veru, kamilicu ili krastavac. Nekada se preporučuje da je na ispucane usne dobro stavljati vazelin, no podaci govore da dugotrajno nanošenje vazelina kod nekih osoba može izazvati još jače pucanje usana.

Pij dosta vode

Neki ljudi imaju sklonost pucanju usana ako ne piju dosta vode. Pijenje dovoljnih količina vode, uz ostale prednosti, hidratizira cijelo tijelo, pa tako i usne, što je itekako važno jer usne najčešće pucaju upravo zbog nedostatka vlažnosti.

Nedostatak vitamina A

Ako si se pridržavala svih prijašnjih koraka, a usne i dalje pucaju, znači da ti nedostaje vitamina. Najčešće se ovdje radi o nedostatku vitamina A. Stoga se prebaci na hranu bogatu ovim vitaminom, a to su mrkva, rajčice i sve izrazito zeleno povrće. Neka se tanjur bogat ovim povrćem nalazi što češće na tvom stolu, a ponekad od istoga možeš napraviti i sok te tako tijelo opskrbiti dovoljnim količinama vitamina A.

Provjeri šminku, kalodont, sapun...

Ponekad ispucane usne mogu biti i znak alergije na određeni sastojak koji često koristiš u šminci, kalodontu, sredstvu za umivanje i sličnome. Stoga provjeri sastojke na ovim sredstvima i infomiraj se koji su najštetniji te kupuj one koji su bez takvih sastojaka. Radi li se o alergiji, poboljšanje će se vidjeti ubrzo nakon što određeno sredstvo prestaneš koristiti, posebno ako imaš jako ispucane usne koje krvare.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više