NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE

Prehrambene navike roditelja utječu na pretilost tinejdžera

12.02.2009 u 21:35

Bionic
Reading

Tinejdžeri čiji roditelji imaju zdravije prehrambene navike skloniji su tome da i sami paze na prehranu, pokazalo je najnovije istraživanje provedeno na kalifornijskom sveučilištu UCLA

Roditelji koji u prehrani ne zaboravljaju na voće i povrće svojim pozitivnim primjerom u velikom postotku utječu na svoju djecu, dok će tinejdžeri čije se mame i tate hrane nezdravo - dakle uživaju u kaloričnim gaziranim napicima, slatkišima, fast foodu i sličnim proizvodima - vjerojatnije i sami uživati u takvoj hrani.

Istraživanje je pokazalo da svaki dan oko 62 posto kalifornijskih tinejdžera neumjereno uživa u gaziranim sokovima, dok njih čak 43 posto jede brzu hranu poput hamburgera ili pizze.

Susan H. Babey, članica istraživačkog tima, kazala je da se zdrave prehrambene usvajaju prvo u obitelji te da će se tinejdžeri čiji se roditelji nezdravo hrane i sami ugledati na njih.

'Oko 40 posto tinejdžera čiji roditelji piju svaki dan gazirana pića skloniji su tome da sami svaki dan uživaju u takvim napicima, dok će oko 16 posto tinejdžera čiji roditelji svaki dan jedu voće i povrće pratiti njihov primjer', objašnjava S. H. Babey.

Gotovo 30 posto kalifornijskih tinejdžera ima problema s prekomjernim kilogramima, a istraživači smatraju da se korijeni ovoga problema nalaze upravo u prehrambenim navikama njihovih roditelja.