POBJEDNICA EUROSONGA

Lena Meyer – tinejdžerica koja ruši rekorde

08.11.2010 u 08:33

Bionic
Reading

Gotovo da i nema radijske postaje koja još i danas barem jednom dnevno ne pusti u eter pjesmu 'Satellite', kojom je ova slatka njemačka tinejdžerica pobijedila na posljednjem Eurosongu u Norveškoj

Pjesma je još i prije Eurosonga postala pravi hit, a čini se kako joj popularnost ni danas, pola godine kasnije, ne jenjava.

Lena je rođena 23. svibnja 1991. godine pod punim imenom Lena Meyer Landrut. Njezin je debitantski album My Cassette Player na kojem je i pjesma Satellite dostigao platinastu nakladu u Njemačkoj, a već je potvrđeno da će Lena ponovno predstavljati Njemačku na Eurosongu 2011. godine!

Rođena je u Hanoveru kao jedino dijete, a djed joj je bio njemački ambasador u Moskvi niz godina. Već s pet godina počela je ići na satove plesa. Prvo je vježbala balet, a onda i moderne stilove, među kojima i jazz dance te hip hop. Odmalena je glumila i pjevala u nizu njemačkih serija iako nikada nije stekla formalno glumačko ili pjevačko obrazovanje. U lipnju 2010. godine završila je srednju školu, gimnaziju.

Lena se prijavila za novostvoreni njemačku show nazvan Naša zvijezda za Oslo u kojem su tražili zvijezdu koja će predstavljati Njemačku na Eurosongu u Oslu. Javilo se 4.500 kandidata, a Lena je ubrzo upala u dvadeset najboljih. Kada su je pitali zašto se prijavila, rekla je: 'Volim testirati sama sebe. Željela sam vidjeti kako me drugi doživljavaju i željela sam znati što profesionalci misle o meni. Ja sebe samu nikako ne mogu procijeniti.'

Nakon pobjede u ovom showu postala je prava njemačka zvijezda. Ubrzo su tri pjesme koje je izvela u ovom showu, među kojima i Satellite, postale prve po prodaji na njemačkom iTunesu, a Lena je postala prva pjevačica kojoj je ovo ikad uspjelo. Samo pjesma Satellite u prvom tjednu je imala 100.000 downlododva, te je postala pjesma koja je najbrže skidana s interneta u njemačkoj povijesti. Uz ovo, Satellite je bio na broju jedan u Njemačkoj punih pet tjedana zaredom.

Početkom svibnja 2010. izdala je i album My Cassette Player te je usporedo išla u školu i imala završne ispite. Album je uz Njemačku, bio i na ljestvicama u Austriji (na broju jedan), Švicarskoj (na broju tri) te je bio peti na europskoj Billboardovoj ljestvici najprodavanijih 100 albuma.

Ipak, iako je postigla veliku uspjeh u tako kratkom roku, priznala je: 'Mislim da neću moći raditi glazbu cijeli svoj život.' Željela je upisati glumačku akademiju, ali sada je plan stavila u stranu te priznaje: 'Ako vrijeme dopusti...' Kaže da su joj glazbeni uzori Adele, Kate Nash, Vanessa Carlton te njemački bend Wir sind Helden te pjevač Cluesco.

Lena je tako pobijedila za Njemačku koja je zadnji put na Eurosongu pobijedila davne 1982. godine te je ujedno Lena prva njemačka pobjednica u ujedinjenoj Njemačkoj. Kada se nakon pobjede vratila u Hanover, dočekalo ju je 40.000 ljudi. A Satelitte je bio broj jedan na ljestvicama u Finskoj, Danskoj, Norveškoj, Švicarskoj i Švedskoj. Bila je i broj jedan na ljestvici Billboard Hot 100, što je prva eurovizijska pjesma kojoj je to uspjelo.

Lena nerado odgovara na pitanja o privatnom životu, a njezin odnos prema medijima često je na udaru kritika jer nerijetko na pitanja na koja ne želi odgovoriti, odgovara protupitanjem ili ih naziva glupima. Zato su je mnogi opisali kao arogantnu, bezbrižnu i iskrenu. Uz ovo, njezin je glas bio na udaru kritika, kao i jedinstven način izgovora engleskih riječi.

Osim ovoga, ubrzo nakon što joj je Eurosong donio popularnost, na internetu su se pojavile snimke njezine golotinje. Naime, Lena se u dokumentarcu za mlade na RTL-u pod nazivom Pomogni mi skinula do gola. U ovom spotu ona gola skače u bazen i ljubi se s jednim muškarcem. Ona je glatko odbacila optužbe da se radi o porno uratku te rekla da su to njezini glumački počeci.

Zanima li vas više o ovoj zvrkastoj tinejdžerici, možete pogledati Leninu službenu stranicu i saznati zadnje novosti vezane uz nju, a u videu koji slijedi možete pogledati njezin zadnji spot za pjesmu Touch a New Day