Teen 11. LISTOPADA

Međunarodni je dan borbe protiv prirodnih katastrofa

  • Autor: N.LJ.J.
  • 11.10.2010 9:19:47
  • 11.10.2010 8:19:14

Međunarodni dan borbe protiv prirodnih katastrofa, koji se obilježava 11. listopada, posvećen je pitanju očuvanja okoliša i sprečavanju daljnjeg uništavanja planeta Zemlje

Godišnje se na Zemlji dogode stotine elementarnih nepogoda s nesagledivim posljedicama, ljudskim žrtvama i materijalnom štetom. Zadnjih godina se pokazao paradoks modernog vremena - što je veći stupanj tehnološke razvijenosti, to je veća izloženost prirodnim katastrofama, a njihovi učinci razorniji.

Hrvatska, sa 70 država svijeta, od toga 22 europskih, sudjeluje u procesu izrade nacionalnih platformi za smanjenje rizika od katastrofa.

Prirodne katastrofe nastaju djelovanjem prirodnih sila, a manifestiraju se kao nastajanje potresa, požara, poplave, suše, snježne lavine, olujnog nevremena, odrona i klizanja tla, orkanskih vjetrova, vulkanskih erupcija i dr. Niz stručnjaka vjeruje da iza većeg dijela katastrofa stoji upravo čovjekova navada da mijenja okoliš, remeteći tako klimu i prirodne tijekove.

Kofi Annan, bivši glavni tajnik UN-a, rekao je: 'Samo ako razumijemo prirodu i to kako ona radi, možemo donijeti neophodne odluke. Ljudsko društvo ima odgovornost smanjiti pritisak na prirodne resurse da bismo svi iskusili dobrobit.'
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više