PORUKE

Nevjerojatne SMS priče

20.10.2010 u 07:20

Bionic
Reading

Živimo u vrijeme kada je mnogo češće, a i normalnije poslati SMS poruku nego razgovarati u četiri oka. Život piše drame, a čini se da ih često piše upravo – SMS porukama

SMS operacija

Britanski je liječnik David Nott bio volonter u Kongu, a dogodilo mu se da je dječaku morao amputirati ruku, no – to nije znao učiniti. Pomagao mu je prijatelj iz Velike Britanije tako što mu je slao SMS poruke. Šesnaestogodišnjaku je ruka bila otkinuta, a amputacija je trebala biti na neobičnom mjestu te je postojala opasnost od velikog gubitka krvi. David je imao samo jednu vrećicu krvi i najosnovnije uvjete u operacijskoj sali. Inače se ovakve operacije u samoj Britaniji dogode tek desetak puta godišnje i rijetko tko ih zna napraviti. Ipak, Davidu je upravo putem SMS-a prijatelj liječnik iz Londona, koji radi takve operacije, slao upute korak po korak. Na kraju je tinejdžer bio spašen.

Kobna vožnja i slanje SMS-a

Već znamo da razgovor na mobitel ili slanje SMS-a dok smo za upravljačem može imati kobne posljedice. No, ova je nesreća uistinu bila neobična. Naime, dvadesetpetogodišnji vozač kamiona Nicholas Sparks tvrdi da je slao SMS kada je svojim kamionom uletio u dvorište i prednjim dijelom sletio u – bazen. Srećom, nitko nije ozlijeđen, a ukućani kažu da je zvuk bio kao kad pada bomba. Što je još gore, Nicholas je u kamionu vozio dva automobila, a jedan je odletio u kuću i razbio kućni uređaj za hlađenje.

Tinejdžerica osvojila 50.000 dolara

Petnaestogodišnja Kate Moore dobila je 50.000 dolara na američkom natjecanju u pisanju SMS poruka. Ovako je iza sebe ostavila 20 ljudi, a natjecanje se temeljilo na tome tko će bez grešaka napisati SMS poruku u najkraćem roku dok prelazi preko raznih fizičkih prepreka. Zanimljivo je da je Kate osvojila ovu lijepu nagradu samo osam mjeseci nakon što je dobila prvi mobitel.

Cijela knjiga kao SMS poruka

2007. u Finskoj je izdan roman koji je prije nastao u SMS porukama. Naime, Hannu Luntiala napisao je ovaj roman upotrijebivši oko 1.000 poruka, a tek kasnije ga je izdao u papirnatom izdanju. U romanu se radi o čovjeku koji putuje Finskom i Indijom i svojim rođacima šalje SMS poruke. Zanimljivo je da je i u papirnatom izdanju sve vjerno napisano, odnosno tiskano je sa svim poznatim gramatičkim greškama i skraćenicama koje su normalne u SMS komunikaciji. Roman ima 332 stranice.

Pad u šahtu zbog SMS-a

Petnaestogodišnja Amerikanka Alexa Longueira pala je u otvorenu šahtu dok je hodala ulicom i tipkala SMS poruku. Srećom nije zadobila neke teže ozljede, osim ogrebotine i masnice po leđima i rukama. Radnici kažu da su šahtu ostavili otvorenu tek na nekoliko sekundi dok su otišli do kamiona po materijal koji ima je trebao za popravak.

Najbrža pisačica SMS-a na svijetu

Britanka Melissa Thompson (27) najbrža je pisačica SMS poruka na svijetu. Ovaj je epitet dobila nakon što je vrlo kompliciranu poruku uspjela napisati u samo 26 sekundi. Želite li se i vi okušati, evo rečenica koje ispisala: 'The razor-toothed piranhas of the genera Serrasalmus and Pygocentrus are the most ferocious freshwater fish in the world. In reality they seldom attack a human'. Melissa je bila u šopingu sa svojim dečkom kada su je sa Samsungovog štanda pozvali želi li se uključiti u izazov, a sve ostalo je povijest.

182.689 SMS-ova mjesečno

Deepak Sharma ušao je 2005. u Guinessovu knjigu rekorda jer je u mjesec dana poslao najviše poruka na svijetu, njih čak 182.689. Ovo je oko 6.100 poruka dnevno ili nova poruka svakih 14 sekundi. Deepak kaže da sada želi poslati 300.000 poruka u jednom mjesecu pa stalno svima koje zna šalje poruke, a svi ga u tome podržavaju.

26.000 dolara za SMS poruke

Dvojica prijatelja iz Philadelphije željeli su srušiti Deepakov rekord pa su jedan drugom slali SMS poruke i poslali ih 217.000 u mjesec dana. Na kraju su dobili račune od 26.000 dolara za svoju avanturu, a račun i ispis su bili tako veliki da im je telefonska kompanija naplatila i samo slanje računa. Ipak, iz Guinessa javljaju kako sve još uvijek pregledavaju pa Deepak još uvijek drži službeni rekord.

200 poruka za pomoć Haitiju

Tinejdžerica Cara bila je ponosna na sebe jer je poslala 200 SMS poruka kojima pomaže unesrećenima potresom na Haitiju. Ipak, tek je na kraju saznala da se SMS poruke i – plaćaju. A račun – 2.000 dolara. Ne zna se jesu li nakon ovoga roditelji na nju bili ponosni.