ISTRAŽIVANJE IZ MEĐIMURJA

Učenici bez neopravdanih su manje spolno aktivni

16.09.2010 u 08:11

Bionic
Reading

Nedavno su predstavljeni rezultati istraživanja Rizična spolna ponašanja i znanje o spolnom i reproduktivnom zdravlju srednjoškolaca Međimurske županije. Ispostavilo se da je u prosjeku svaki drugi srednjoškolac spolno aktivan i sklon rizičnom spolnom ponašanju

Istraživanje se provodilo u svih šest srednjih škola iz Međimurske županije u svibnju 2010, a u sklopu projekta Širi znanje, a ne spolno prenosive infekcije, koji je financirala Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

U prosjeku je svaki drugi srednjoškolac spolno aktivan i sklon rizičnom spolnom ponašanju, a bez dovoljno razvijene svijesti kakve posljedice takvo ponašanje može imati za njega i za osobe s kojima stupa u spolne kontakte.

Spolna aktivnost maloljetnika više je pravilo nego slučajnost, a rezultati pokazuju da su mladi spolno aktivni bez obzira imaju li potrebno znanje ili ne:

- 43,4 posto spolno aktivnih ispitanika imalo je prvo seksualno iskustvo prije navršene 16. godine, a njih 16,5 posto sa 14 godina ili manje.
- djevojke i mladići u Međimurskoj županiji u jednakoj mjeri stupaju u spolne odnose.
- ispitanici koji nemaju nijedan neopravdani izostanak s nastave u mnogo su manjoj mjeri spolno aktivni.
- faktori koji su imali priličan ili odlučujući utjecaj na stupanje u spolne odnose: želja za uzbuđenjem (67 posto), zaljubljenost (54,7 posto) i ozbiljna veza (50,9 posto).
- gotovo 60 posto ispitanika tvrdi da su postali seksualno aktivni u vezi sa stalnim partnerom/icom, ali ih zabrinjavajućih 37,3 posto tvrdi da je to bio seks na jednu noć.
- 37,74 posto ispitanika je prije prvog spolnog odnosa konzumiralo alkohol ili drogu.
- za 3,3 posto ispitanika glavni razlog ulaska u spolne odnose bila je prisila.
- od ukupno 211 ispitanica, njih 95 je spolno aktivnih (45 posto). Čak 68,42 spolno aktivnih srednjoškolki nikad nije bilo na ginekološkom pregledu, a čak 30,8 posto nema ga namjeru ni obaviti.
- velik postotak ispitanika (57,5 posto) je imao veći broj partnera od jednog (posebno zabrinjava podatak od 15,6 posto ispitanika koji tvrde da su imali pet ili više seksualnih partnera).
- 52,5 posto ispitanika stupa u seksualne odnose pod utjecajem alkohola ili droge.
- samo 6 posto spolno aktivnih ispitanika/ca testiralo se na neku od spolno prenosivih infekcija (SPI).
- 40,1 posto ispitanika ne bi svome partneru reklo da ima neku SPI, odnosno lagalo bi o svom zdravstvenom stanju. Glavni razlozi tome su: bilo bi me strah da me ne ostavi (9,2 posto), bilo bi me strah da ne kaže nekome (14 posto), mislim da nije važno da on/ona to zna (17,7 posto), ne znam kako bih joj/mu to rekao/la (28,4 posto), bilo bi me sram (40,1 posto).
- muški ispitanici skloniji su upuštanju u rizična spolna ponašanja od ženskih ispitanica.
- također su utvrđene i statistički značajne razlike u rizičnom spolnom ponašanju s obzirom na vrstu školskog programa: učenici trogodišnjih školskih programa u prosjeku više pokazuju rizično spolno ponašanje od učenika četverogodišnjih školskih programa.
- ispitanici koji nemaju nijedan neopravdani izostanak s nastave u manjoj su mjeri skloni rizičnom spolnom ponašanju, dok oni koji markiraju najčešće se upuštaju u rizik spolnog odnosa pod utjecajem alkohola, češće ne koriste kondom kao oblik zaštite te se češće upuštaju u seksualne odnose s više od jednog partnera.
- ostale ispitivane razlike u rizičnom spolnom ponašanju (s obzirom na dob, mjesto stanovanja, uspjeh u školi) nisu utvrđene.
- 30 posto ispitanika odgovorilo je da od roditelja ne dobiva nikakve informacije o SRZ-u (spolnom i reproduktivnom zdravlju), a 34,2 posto da i od partnera ne dobiva nikakve informacije o SRZ-u, što znači da jedna trećina ispitanika ne razgovara o svom SZR-u s ljudima za koje se tradicionalno smatra da su im najbliži i s kojima dijele svoju intimu.
- tek je 24,3 posto ispitanika prepoznalo nastavnike/ce u školama kao izvore korisnih informacija.
- kao izvor najnegativnijih informacija o SRZ-u ispitanici su naveli religiju i vjeroučitelje/ce, ali iz tog izvora najčešće ni ne dobivaju nikakve informacije.

Upitnik znanja o spolnom i reproduktivnom zdravlju imao je 15 pitanja s ponuđenim odgovorima.

- većina ispitanika točno je odgovorila na samo osam pitanja, što iznosi 53 posto točnih odgovora. Ako uzmemo u obzir da se na većini školskih testova traži znanje od 60 posto točnih odgovora za prolaznu ocjenu, naši ispitanici u prosjeku ne bi dobili ni prolaznu ocjenu iz znanja o SRZ-u.
- više od polovice mladih nije znalo odgovoriti na pitanja: 'U roku koliko dana spermij može oploditi jajašce?'; 'Koja od navedenih metoda čini fizičku prepreku između spermija i jajne stanice?'; 'Koja od navedenih metoda kontracepcije je najprikladnija za mlade djevojke?'.
- više od polovine ispitanika smatra da: 'Pranje genitalija odmah nakon seksualnog odnosa može smanjiti rizik od infekcije spolno prenosivim infekcijama' te da 'Organizmi koji uzrokuju spolno prenosive infekcije (SPI) mogu ući u tijelo samo kroz vaginu ili penis'.

Informiranost, mišljenje i potrebe ispitanika vezane uz institucije koje se bave zaštitom spolnog i reproduktivnog zdravlja:

- tek 25,7 posto ispitanika/ca navelo je liječnika opće prakse kao osobu od koje bi se mogle dobiti informacije o zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja.
- samo ih 28,4 posto smatra da u Međimurskoj županiji postoji za njih prikladno mjesto gdje bi se mogli javiti u slučaju problema te potrebe za savjetom vezanim uz spolno i reproduktivno zdravlje.
- samo oko 15 posto ispitanika odgovorilo je da bi se prvo obratilo stručnjacima, odnosno liječnicima.
- tek 0,9 posto ispitanika javilo bi se školskom stručnjaku.
- 60,8 posto ispitanika iz Međimurske županije željelo bi se uključiti u neki program edukacije o spolnom i reproduktivnom zdravlju.
- 82,1 posto ispitanika ne žele da ih profesori educiraju o SRZ-u.