VEZE I PRIJATELJI

Što kad te prijateljica zapostavlja zbog dečka

06.02.2009 u 11:49

Bionic
Reading

Tvoja najbolja prijateljica ima novog dečka s kojim se super slaže i od kojeg se ne odvaja, pa je u posljednje vrijeme sve manje viđaš. Iako se, naravno, veseliš zbog njezine sreće, ipak se osjećaš sve više kao višak. Poznat ti je ovakav scenarij?

Sasvim ti je jasno da je trenutno njezin najdraži na prvom mjestu. Ipak, bilo bi ti drago kad bi se ponekad uspjela pojaviti bez njega ili kad jedina tema u tim rijetkim trenucima kad se nađete ne bi bio samo on.

Neke cure u vezi, omamljene ljubavnom euforijom, nesvjesno zapostavljaju prijateljice s kojima su dijelile dobro i zlo. Premda je prije satima analizirala prevrtljive frajere kojima se ne može nikad vjerovati, otkako je pronašla svoju ljubavnu sreću, više nema vremena za tebe i vaša druženja su se drastično prorijedila. Iako je ne tako davno i sama kritizirala slično ponašanje vaše zajedničke frendice, vrlo brzo se i sama povela za istim obrascem ponašanjem.

Ako si ti ta isključena strana i već ti počinju padati na pamet i radikalnije metode poput dobre stare svađe u kojoj ćeš joj reći sve što je ide, oprez!

Ova krizna situacija zahtijeva diplomatske vještine i mudre poteze, pa predlažemo nekoliko prokušanih strategija:

Ako i ti imaš dečka, rješenje često viđeno u američkim teen komedijama je izlazak u parovima, pa ako njih dvojica nisu u svađi (najgori scenarij), pokušajte s izlaskom u četvero.

Zajednički izlazak s društvom: Iako te nervira što frendica nikamo više ne ide bez svog ljubljenog, dobro je rješenje 'masovka', dakle masovni izlazak većeg društva u kojem će se moguća opasnost od napornih zaljubljenih golupčića sasvim izgubiti. Ti ćeš se tako moći družiti s frendicom, a i njezin dečko će moći konačno vidjeti svoje frendove. Mudro!

Proširi krug prijatelja: Druži se sa što više ljudi kako se ne bi dogodilo da u subotu navečer s roditeljima gledaš 'Ples sa zvijezdama' (za takav vid zabave, vjeruj nam, bit će vremena) jer nemaš s kim van. Pronađi neke izvanškolske aktivnosti ili neki zanimljiv hobi, možda upoznaš neke nove frendove koji su raspoloženi za akciju. Kao što i sama znaš, što imaš veći krug prijatelja, i tvoj je društveni život bogatiji.

Razgovor u četiri oka:
Ako primijetiš da se usprkos tvojim silnim naporima prijateljica sve više udaljava, pokušaj iskreno razgovarati o tome što te muči. Budi hladne glave jer nepromišljenim rečenicama možeš izazvati još veće probleme i ispasti posesivna psihotična frendica kakve se svi pribojavamo.

A kad i sama budeš na sedmom nebu od ljubavi, nastoj se prisjetiti kako je tebi bilo kad si bila 'sa strane'.

Ako si se pak prepoznala kao prijateljica koja zbog dečka zanemaruje best frendicu, vjerujemo da će ti nešto od ovoga potaknuti barem na razmišljanje, jer dečki odlaze i dolaze, a prijatelji su zauvijek.

Prave prijateljice sve krize mogu se prebroditi uz kompromise, malo diplomatskih vještina i, naravno, puno strpljenja.