ČUDA 21. STOLJEĆA

Digitalna zabrana – nova roditeljska kazna

06.09.2010 u 10:01

Bionic
Reading

U prošlosti su tinejdžeri zbog loših ocjena ili kakve nepodopštine kažnjavani zabranom izlazaka ili, ako su već imali vozačku, zabranom vožnje obiteljskog vozila. Međutim, vremena su se promijenila i kazne poprimaju sasvim nove oblike

Mnogi ih psiholozi nazivaju digitalnim kaznama jer roditelji sve češće svojim tinejdžerima za kaznu uzimaju mobitele, isključuju pristup Facebooku, oduzimaju PlayStatione i slično.

Jedna anketa među roditeljima u SAD-u pokazala je da je njih 68 posto oduzelo svome djetetu mobitel kako bi ga kaznilo. Pritom se saznalo i kako je 55 posto tinejdžera te čak 69 posto tinejdžerica okusilo kaznu koja je uključivala oduzimanja mobitela.

Naime, u prijašnja vremena tinejdžeri su više izlazili i družili se licem u lice. I danas se druže, ali preko svojih poruka i preko interneta. Upravo su im zato mobiteli i računala od vitalne važnosti, a roditelji rado udaraju ondje gdje najviše boli s nadom da će tako nešto postići kod svoje djece.

Roditelji kažu da ove kazne itekako djeluju i da su im djeca jako sretna kada dobiju natrag svoj mobitel ili pristup Facebooku. S druge strane, i roditelji su sretni jer su uspjeli doći do nečega za što su smatrali da je važno za njihovu djecu.