Teen OTKRIVENA POVEZANOST

Tinejdžeri koji previše gledaju TV su depresivniji

  • Autor: N. LJ. J
  • 4.2.2009 10:48:01
  • 4.2.2009 11:00:00

Tinejdžeri koji previše vremena provode uz TV su kasnije skloniji depresiji, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Pittsburgh

U istraživanju je sudjelovalo oko 4.000 tinejdžera te se došlo do zaključka da se depresija obično javlja oko sedam godina nakon tinejdžerskog uzrasta i to je dublja što su tinejdžeri više sjedili pred televizorom svakog dana.

Godine 1995, 4.100 tinejdžera ispitivano je o tome koliko su sati dnevno provodili pred televizorom, ali i kompjutorom. Izjavili su kako je to bilo u prosjeku 5.7 sati, s tim da je na gledanje TV-a otpalo 2.3 sata.

Sedam godina kasnije, čak ih je 7.4 posto razvilo jedan od oblika depresije.

Znanstvenici ne znaju zašto su tinejdžeri koji mnogo provode pred ekranom skloniji depresiji, ali jedan od razloga koji se navodi su i loše vijesti koje dominiraju na televiziji, koje se podsvjesno unose u mladi mozak. Drugi razlog možda su i reklame, koje zapravo poručuju koliko je život loš jer nije onakav kakav je prikazan u reklamama.

Osim ovoga, oni koji više vremena provode pred TV-om, obično nemaju normalne društvene kontakte, što je također jedan od mogućih razloga razvoja depresije. No, ne treba zaboraviti ni činjenicu da TV ometa normalan san, koji je ključan u tinejdžerskoj dobi.

No, znanstvenici priznaju kako je ovo tek početak u povezivanju gledanja televizije i depresije te ističu kako treba provesti još niz istraživanja koja će pokazati što je ključno na televiziji što uzrokuje depresiju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više