OSMI MJESEC

Zanimljive stvarčice o kolovozu

09.09.2010 u 13:29

Bionic
Reading

Osmi je mjesec u godini u hrvatskom jeziku dobio ime po tome što se tada kolima odvozi požnjeveno žito. Saznaj još neke zanimljive stvari o ovom mjesecu

Stariji nazivi za ovaj mjesec u nekim hrvatskim krajevima bili su: velikomešnjak (po blagdanu Velike Gospe), kolovožnjak, osemnik. U mnogim drugim jezicima ime je dobio od latinskog naziva Augustus za cara Augusta. Naime, u osmom stoljeću prije Krista car August je odabrao da osmi mjesec dobije ime prema njemu u čast njegove pobjede nad Kleopatrom. Običavalo se mjesecima davati imena po slavnoj osobi koja je u njemu rođena. No, car August je želio da po njemu ime dobije ovaj mjesec, a ne mjesec njegovog rođenja, upravo zbog svoje velike pobjede koja se dogodila u kolovozu.

Također, zanimljivo je da je pravo ime cara Augusta bilo Gaj Oktavijan, ali mu je Senat dao ime August, što znači Uzvišeni

U češkom jeziku kolovoz se zove srpen, što je mnogo sličnije našem sprnju.

5. kolovoza je Međunarodni dan piva i tada se prave razne svečanosti u čast piva.

U SAD-u je kolovoz mjesec kozjeg sira

Prvi vikend u kolovozu u mjestu Twinsburg u američkom Ohiju se obilježavaju dani blizanaca

Obon festival
održava se oko 15. kolovoza u Japanu, a radi se o budističkoj tradiciji. Tada mnogi zaposleni Japanci dobijaju po nekoliko dana slobodno kako bi se družili s obitelji.

Kamen simbol kolovoza je oniks, a cvijeće gladiola i mak.

Na sjevernoj hemisiferi kolovoz označava kraj ljeta jer su dani sve kraći, a noći hladnije iako po danu zna biti velikih vrućina. Na južnoj hemsiferi kolovoz označava kraj zime.

U kolovozu ptice selice već planiraju odlazak na jug. Kukci su znatno bučniji i brojniji nego u bilo kojem drugom mjesecu u godini.

6. kolovoza 1945. bačena je prva atomska bomba na svijetu, i to na Hirošimu.

Davnog 18. kolovoza 1587. u knjige je zapisana Virginia Dare kao prvo englesko dijete rođeno na američkom tlu.

21. kolovoza 1959. Havaji su postali pedeseta američka savezna država.

28. kolovoza 1833. Velika Britanija je proglasila kraj robovlasničkog sistema u svojim kolonijama.

Vjeruje se da najvrući dan u godini pada upravo u kolovozu.

Stara je poslovica – ako je kolovoz topao, neće naštetiti žetvi. Još jedna kaže – ako je prvi dan kolovoza topao, zima će biti duga i hladna.

28. kolovoza 1963. Marthin Luther King održao je svoj slavni govor 'I have a dream'.

31. kolovoza 1997. princeza Diana poginula je u automobilskoj nesreću u Parizu.

U Britaniji se zadnjeg ponedjeljka u kolovozu održava Notting Hill Festival. Radi se o živopisnoj procesiji koja prolazi ulicama, a festival se obilježava od šezdesetih godina prošlog stoljeća. Njime se želi održati i pokazati kultura naroda s Kariba jer mnogi od njih žive na ovom području.