FOTKA DANA

Petak je 13.

13.08.2010 u 07:15

Bionic
Reading

Ovakav dan se može pojaviti najmanje jednom, a najviše tri puta u godini. Ako je prvi dan u mjesecu nedjelja, sigurno je da će u petak biti 13.

Petak se smatra nesretnim danom još od 14. stoljeća, kada se vjerovalo da je nesreća započinjati bilo kakvo putovanje ili novi projekt na taj dan. Također, od početka 19. stoljeća, s pojavom banaka i obveznica, često se čuje termin 'crni petak' na burzama. Osim toga, i Isus je razapet na križu u petak, čime je ovaj dan dobio tako crnu reputaciju. Prema nekim istraživanjima, čak oko 20 milijuna Amerikanaca na svaki petak 13. proživljava određeni strah i nesigurnost. Neki su toliko paralizirani da jedva obavljaju svakodnevne dužnosti kao što je odlazak u krevet. Pretpostavlja se da su gubici u gospodarstvu na petak 13. oko 900 milijuna dolara, upravo zbog lošeg obavljanja posla zbog iracionalnog straha.

No, nema pravila i nema dokaza da je petak 13. zaista nesretniji dan od drugih dana. Stoga ćemo zaključiti citatom nepoznatog autora: 'Petak 13. je nesretan samo zato što su mnogi sami izabrali da im bude nesretan!'