BEAUTY SAVJET

Male tajne ljetne njege kose

14.08.2010 u 08:31

Bionic
Reading

Budući da je ljeti kosa izložena štetnim Sunčevim zrakama i soli, njezinoj njezi je potrebno posvetiti više pažnje. No briga ne uključuje samo razne preparate za zaštitu kose jer je zdrava i sjajna kosa ipak rezultat kvalitetne njege i zdrave prehrane

Nakon svakog kupanja u moru kosu je potrebno isprati slatkom vodom, a nakon šamponiranja obavezno nanijeti regenerator. Preporuča se i na kosu nanijeti zaštitna sredstva koja je štite od štetnih Sunčevih zraka. Skupi preparati nisu jedino rješenje u toj situaciji jer su vrlo efikasni i stari domaći recepte poput maslinova ulja. Također je na plaži kosu dobro zaštiti maramom, kapom ili šeširom.

Oštećenoj kosi treba podrezati ispucale vrhove i tretirati je pakunzima koji bi trebali nahraniti vlasi i vratiti im željeni sjaj. No oprez! Ne treba pretjerivati ni s pakunzima ni s regeneratorima. Naime, zbog nepravilnog nanošenje prevelike količine sredstava za njegu, kosa može postati beživotna i teška. Kosu, osim izvana, treba hraniti i iznutra. Za to je potrebno zdravo se hraniti te piti dovoljne količine tekućine, osobito vode.

Prehrana bogata vitaminima i esencijalnim masnim kiselinama
učinit će čuda za tvoju kosu. Osim toga, potrebno je izbjegavati napitke na bazi kofeina, što uključuje kavu, kolu i visokoenergetske napitke jer oni dovode od dehidracije. Beživotna kosa najčešće je rezultat nepravilne i nezdrave prehrane kojoj nedostaje vitamina i minerala. Stoga u svoju prehranu svakodnevno uključi pet porcija voća i povrća i ne zaboravi piti velike količine vode. Suho tjeme koje se prhuta obično je znak nedovoljnog unosa esencijalnih masnih kiselina u organizam.

Najbolji izvori esencijalnih masnih kiselina su masnije ribe poput lososa, avokado i orašasti plodovi poput badema, lješnjaka i oraha. U borbi s prhuti pomoći će i cink kojeg najviše ima u školjkama, jajima, cjelovitim žitaricama i smeđoj riži. Tjeme koje se crveni i svrbi može biti znak da u tvojoj prehrani ima previše šećera i soli. I taj problem možeš riješiti uvrstiš li u jelovnik već spomenuti losos i orašaste plodove. Pojačano ispadanje kose može nastati zbog nedostatka željeza. Budući da su prirodni izvori željeza crveno meso, žumanjak, tamnozeleno lisnato povrće i bobičasto voće, znaš što ti je činiti. Vitamini skupine B vrlo su važni za zdravlje kose i kože, a njima su posebno bogati crveno meso, mlijeko i mliječni proizvodi poput jogurta i sira, jaja, smeđa riža, cjelovite žitarice i zeleno povrće.