VI PITATE, MI ODGOVARAMO

Vaši problemi (2. kolovoza)

02.08.2010 u 10:00

Bionic
Reading

Na stranicama Teena svakoga tjedna odgovaramo na vaša pitanja

Imam 19 godina i odnedavno me muči problem koji ima veze s prijateljstvom, ali koji je ugrozio moje samopouzdanje. Evo ukratko, imam dvije dosta bliske prijateljice. Nas tri smo se dosta povezale i uvijek smo imale korektan odnos. U zadnje vrijeme pogađaju me komentari jedne frendice koja stalno govori da će ova druga ubrzo naći nekoga (sve tri smo trenutačno solo), da će imati hrpu uleta na moru i da ćemo je mi morati paziti, da je ona ta koju jedino dečki primjećuju i slične stvari, da ne nabrajam više… Čini mi se da nas nekako rangira po izgledu ili kako već. Ja sam uvijek smatrala da smo sve tri i kvalitetne, lijepe, svaka na svoj način i svaka od nas bi mogla pronaći nekoga koji bi je cijenio baš takvu kakva je. Nikad nisam osjećala ljubomoru na frendicu i nadam se da nikada neću. Ali moram priznati da me njezini komentari rastuže, osjećam kao da nešto na meni nije OK kad već tako govori i poljuljano mi je samopouzdanje. Molim vas da mi odgovorite što mislite o ovome, kako da se postavim? Je li normalno na taj način rangirati svoje prijateljice i to tako stalno ponavljati, da na neki način reagiram ili da prešutim sve? Molim vas za savjet, jako mi je važno.Hvala!

Redakcija Teena: Nema frke, zato smo tu. Gle, po nama, u svakom prijateljstvu koje broji više osoba koje to prijateljstvo dragovoljno dijele, uvijek će se naći netko tko će biti, da tako kažemo, kamen smutnje ili onaj kome se ne sviđa da bude mirno i lijepo. Tvoj stav nam se izuzetno sviđa i odmah ti prosljeđujemo aplauz i pohvale za isti. Imaš potpuno zdrav i normalan, hvale vrijedan stav prema prijateljstvu i odnosu prema frendicama, što samo daje do znanja da si psihički jaka i stabilna. No, to se, očito, ne može, nažalost, reći i za tvoju prijateljicu. Nažalost, jer baš je po ovom primjeru tako lijepo vidljivo kako manjak samopouzdanja u čovjeku budi zapravo poriv i potrebu da radi probleme tamo gdje ih zapravo nema. I to nam uvijek bude žao jer tamo gdje bi mogao biti mir i dobar provod, mirna voda se namjerno uzburkava. Šteta! Budući mi vjerujemo da se na svakom odnosu treba (po)raditi i ne treba ga se pustiti samo tako, predlažemo ti jedan mudro-lukav pokušaj rješavanja ove situacije. Svaki put kad ti frendica opet krene s kuknjavom, ti samo okreni cijelu priču na šalu i humor. Vjeruj nam, humor spašava mnoge situacije, ne bi vjerovala. No, ne na način da ismijavaš njen stav ili mišljenje, nego onaj dobro poznati 'ma daj, ne uzbuđuj se, kaj ti je..' pristup. Kužiš foru? I inače ti je ovaj pristup najmudriji za prihvatiti u životu jer ćeš se ponekad naći u toliko nadnaravnim situacijama da ti jednostavno nema druge nego nabaciti onu staru 'udri brigu na veselje'. Kužiš? Pa tako probaj pomoći i svojoj frendici koja je tako napeta od ishoda na ljetovanju da može popucati po šavovima prije no što uopće i ode. A šteta je da se pati ona sama i još širi nervozu bespotrebno oko sebe. Pa, evo, ovo ti je bio naš prijedlog, nadamo se da će upaliti. 

Imam dečka, u vezi smo šest mjeseci i oboje imamo 17 godina. Već neko vrijeme razmišljamo o prvom seksualnom odnosu. I meni i njemu to bi bilo prvi put. Ali prije nego što to napravimo, htjeli bismo poduzeti sve mjere opreza da poslije ne bi pozalili. Pa sad, zanimaju me ti plodni dani. Trebam li to uzimati u obzir i kako se to računa, ne kuzim se bas u to. Kako da znam kad su plodni, a kada neplodni? Usput, kao zaštitu smo mislili koristiti kondom jer ja ne želim još uzimati pilule... Nadam se da ćete mi odgovoriti i pomoći mi! Hvala unaprijed!

Redakcija Teena: E, super na ovom oprezu i svim pitanjima. Bravo! Uvijek nam lakne i odvali nam se kamen sa srca kada vidimo da ljudi vaših godina imaju osjećaj odgovornosti i znaju se nositi sa istime. Zbilja treba biti oprezan, ne moramo uopće naglašavati ni kako, ni zašto. A isto tako, po ovom pitanju treba biti opušten, iako je to jako teško kada je prvi put u pitanju, no, još je gore ako si svjestan da se nisi zaštitio na pravi način. Znači, vaše pripreme su super i bravo! Naš općeniti stav ti je taj da najbolje, najopsežnije i najtočnije, samo za tebe stvorene informacije uvijek može dati samo – ginekolog! To ti je zaštitna mjera broj jedan, apsolutno, kad se već odlučiš zagaziti u svijet odraslih na ovaj način. Kužiš? Plodne dane kao metodu mi baš ne bi preporučili jer je ultra nesigurna, a u ovim stvarima čovjek želi biti siguran, koliko god je to više moguće. OK, nismo mi stručnjaci pa da nešto preporučujemo ili ne i to svaki put naglasimo, ali, mislimo da bi i tvoj budući ginekolog/inja mislio isto. Po ovom pitanju treba misliti ne samo na trudnoću, nego i na spolne bolesti, te, prema tome znamo tko odnosi prvo mjesto na ovoj ljestvici zaštitnih sredstava. To je, naravno, kondom koji štiti i od jednog i od drugog, ali, moraš znati da nijedna metoda nije 100 posto sigurna, pa tako ni kondom nije uvijek čudotvorna metoda. Zato i kažemo da odmah treba imati svog osobnog ginekologa, za sve, ne daj Bože, slučajeve. Njemu ćemo prepustiti pitanje pilula jer lijekovi su, pak, ozbiljna stvar koju nitko ne bi trebao uzimati na svoju ruku, nego samo nakon detaljnog pregleda, po preporuci doktora. Pa tako opet dolazimo do ginekologa, što odmah daje do znanja da je, po ovom pitanju, istoimeni jednostavno neizbježan i neizostavljiv. Zato, odmah kuc-kuc do prvog simpatičnog/čne i lijepo na malo detaljniji chat o zaštiti nego što je bio ovaj s nama. No, mi i nismo ovlašteni za više od ovoga, pa zato pinklec na rame i pravac u ordinaciju. Go!

Pozdrav! Ja nemam neki veliki problem, ali svejedno mnogo razmišljam o njemu. Problem je, naravno, klasičan. Postoji dečko kojeg sam upoznala prije tri godine na moru. Zapravo, nisam ga upoznala, ljetovali smo kod njegove obitelji na moru. On je također iz mog grada, a na moru ima kuću.. Ove godine smo ponovno bili tu na moru i zbilja mi se počeo sviđati. Medjutim, mislim da nemam apsolutno šanse kod njega, nismo čak ni pricali nešto, uvijek se samo pozdravimo. Nismo ni imali priliku. On je stariji tri godine od mene (ja imam 15 on 18) i baš to mi još više ljulja samopouzdanje. Ne znam što bih mogla uraditi u vezi toga, stvarno mi se sviđa. Hvala vam.

Redakcija Teena: Eh....Nisi nam baš olakšala, da znaš, jer nam definitivno treba malo više podataka kako bi mogli smućkati neku kombinaciju koja bi bila čudotvorna za vaš slučaj. OK, probat ćemo smiksati nešto s ovime što imamo. Ne znamo koliko ste blizu jedno drugome i to nam je sada najveći problem jer za uspjeh bilo koje kombinacije je potrebno da ste u što češćem kontaktu. To je baš važan uvjet za cijelu priču jer samo tim pristupom mu se možeš lagano i sigurno zavući pod kožu tako da se samo jedan dan nađe u situaciji da skuži da više ne može bez tebe. Kužiš foru? Tako da ti je savjet prvi da nađeš načina da mu se približiš, da počnete komunicirati i da se definitivno upoznate bolje. E, sad, što se godina tiče, tu i nije da nisi u pravu jer baš je zanimljivo kako se u vašim godinama iste broje svjetlosnom brzinom, pa je tako godinu dana u tim godinama kao pet godina razlike kasnije u životu. Po nama, čovjek se treba aktivno i sustavno truditi da mu baš ništa ne ruši samopouzdanje, pa se tako ni ti nemoj samo tako dati poraziti od bilo čega. S ovom vašom razlikom jednostavno treba biti – oprezan, a nikako dati da te porazi ta razlika. Evo, zamutili smo ti jedan light mix sitnih savjetića, znamo da nije puno, ali, ako nam nekad pošalješ malo više informacija, zamiješat ćemo jedan ozbiljniji koktel hitne pomoći. Zasada još samo – sretno!

NAPOMENA REDAKCIJE:

Pitanja na koja odgovaramo biramo nasumce i uglavnom ih ne čitamo detaljno prije nego što krenemo odgovarati na njih. Jednom kad ih označimo za odgovaranje, brišemo originalni e-mail (tako se gubi svaki trag onoga tko nam je pitanje i postavio), pa ne možemo doći do podataka onih koji nas mole da ne objavljujemo njihova pitanja, već da im odgovaramo direktno na e-mail.

Imaš li kakav problem, nedoumicu ili jednostavno želiš čuti naše mišljenje (ili pak mišljenje stručnjaka, što ćemo ti i omogućiti, bude li potrebno), slobodno nam piši na e-mail problemi@t-com.hr.