ZNANSTVENO DOKAZANO

Ljubav stvara ovisnost

08.07.2010 u 08:12

Bionic
Reading

Još uvijek patite za svojom starom ljubavi? To je loša vijest. Novo je istraživanje pokazalo da odbačenost stvara reakcije u tijelu slične onima kod ovisnosti

Istraživanje je provedeno na američkom fakultetu Albert Einstein College of Medicine, a proučavan je mozak 15 osoba koje su bile u ljubavnim vezama oko dvije godine i nakon toga dobile nogu. Od raskida je prošlo oko dva mjeseca, a te su se osobe još uvijek osjećale zaljubljenima i patile su za svojim partnerima.

Pokazalo se da se, kada  nekoga odbaci njegov partner, aktivira dio mozga koji je inače aktivan prilikom raznih vrsta ovisnosti te koji utječe na motivaciju.

Osobe koje su bile odbačene priznale su da su oko 85 posto svog vremena provele razmišljajući o svojim bivšim partnerima. Nadalje, snimke moždane aktivnosti pokazale su da im se, kada su gledale fotografije svojih bivših partnera, aktivirao dio mozga koji je aktivan kod ovisnika o kokainu i cigaretama. Osim toga, aktivirao im se i dio mozga koji je inače odgovoran za osjećaj fizičke boli.

Kako bi istraživanje bilo što vjerodostojnije, mjerena je moždana aktivnost i dok su osobe gledale u 'neutralne' fotografije, odnosno u osobe s kojima nisu bile u ljubavnom odnosu.

'Mislim da je ovakva moždana aktivnost, koja se javlja nakon što nas ostavi partner, nastala tisućama godina prije, kod naših predaka. Tada je jedna od najvažnijih stvari za čovjeka bilo razmnožavanje. Ovakva moždana aktivnost značila je da čovjek nije odustajao od svog cilja - produžavanja vrste - što nam je ostalo do danas', rekla je Helen E. Fisher, koja je sudjelovala u istraživanju.