OPASNA NAVIKA

Tinejdžeri zbog tamnijeg tena namjerno izgore na suncu

07.07.2010 u 07:59

Bionic
Reading

Mnogo tinejdžera namjerno će izgorjeti na suncu da kasnije dobije preplanuli ten, pokazalo je istraživanje britanske organizacije The Teenage Cancer Trust

Čak 26 posto tinejdžera namjerno će izgorjeti na suncu ovoga ljeta. Nadalje, 31 posto tinejdžera priznalo je da nikad ne koristi kreme za sunčanje, a 55 posto smatra da je sunce u Velikoj Britaniji manje opasno nego na drugim mjestima na svijetu.

Istraživanje je pokazalo da 22 posto tinejdžera zaspe na suncu i izgori, a čak ih 74 posto smatra da se ne može izgorjeti za vrijeme oblačna vremena.

Četrdeset i sedam posto tinejdžera po ramenima je dobilo opekline od sunca, a ramena su najčešće zahvaćeni dijelovi, a odmah iz njih nos i ruke

Nadalje, 19 posto tinejdžera priznalo je da stavlja kremu za sunčanje samo zato da dobije pozornost suprotnog spola, a 16 posto zatražilo je od nekog drugog da ih namaže.

Treba znati da se broj oboljelih od tumora kože učetverostručio u posljednjih tridesetak godina i sada je drugi najčešći tumor među mlađom populacijom.

The Teenage Cancer Trust krenuo je s akcijom koju su nazvali 'Shunburn', a krilatica im je 'Volite sunce, poštujte svoju kožu'. Ističu da se treba kloniti sunca od 11 do 16 sati, obavezno stavljati kreme za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom te uvijek imati kapu ili šešir. Posebno se ističe upozorenje za osobe koje teško tamne, jer su one u najvećoj opasnosti od opeklina.