VODIČ ZA DEČKE

Četiri koraka za početak dobre komunikacije

09.07.2010 u 09:55

Bionic
Reading

Ne rodimo se svi s dobrim komunikacijskim sposobnostima, ali to ne znači da ih ne možemo naučiti. Za mnoge je dečke početak razgovora najteža faza

Koristi pozitivan govor tijela

O govoru tijela često ovisi jesmo li drugima simpatični ili nismo, doživljavaju li nas prijateljski ili suprotno. Stoga probaj ostaviti dobar dojam, a ovo znači da nikako ne smiješ prekrižiti ruke na prsima jer to jako odbija ljude. Također, pogrbljeno držanje je svakako out. Nabaci srdačan osmijeh, on uvijek pali. Neka ti se i oči smiju. Zadrži pogled oči u oči, ali nemoj previše buljiti.

Bitan je i glas. Ubrzan, nervozan govor ni na koga neće ostaviti dobar dojam. Također, ni previše tiho ni previše glasno govorenje neće nikoga privući – upravo suprotno.

Postavi dobro prvo pitanje

'Kako si?' je totalno out. Ne zato što je već isfurano, već zato što već samo za sobom povlači i refleksan odgovor: 'Dobro!' Ne možeš očekivati da će tamo neka nepoznata osoba podijeliti s tobom nešto što je muči. Ne, sigurno će reći da je dobro.

Stoga izaberi malo drukčija pitanja. Evo nekoliko primjera: 'Što je bio najbolji dio tvog zadnjeg vikenda?', 'Kako je živjeti u ovom dijelu grada?' ili 'Što ti dečko radi kada si sama ovdje?'

Nastavi s dobrim pitanjima

Jedna od dobrih komunikacijskih vještina je slušanje i postavljanje pravih pitanja. Osobe koje loše komuniciraju postave pitanje, a uopće ne slušaju odgovor. No, zapravo se iz odgovora puno toga sazna i gotovo pa svaki odgovor može u sebi nositi neko novo pitanje. I upravo ovdje nastupaš ti. Dakle, slušaš i postavljaš daljnja potpitanja kako bi razgovor tekao.

Napomena: ako nakon nekoliko pitanja koja si ti postavio druga strana šuti i ništa te ne pita, možda uopće nije zainteresirana za razgovor. Stoga bolje otiđi.

Predaj kormilo komunikacije drugoj strani

Ako je i druga strana zainteresirana za razgovor s tobom, sve će početi teći samo od sebe. Odgovor – pitanje, odgovor – pitanje i tako redom. Komunikacija treba biti dvosmjerna. U početku ti postavljaš pitanja i imaš ulogu slušača, a kasnije se uloge izmjenjuju između tebe i osobe s kojom razgovaraš.

Imaj na umu da ljudi, iako toga najčešće nisu ni svjesni, najradije pričaju sami o sebi. Ovo ne znači da smo egocentrični i samoživi, to je jednostavno u ljudskoj prirodi. Ovaj podatak može ti uvelike pomoći kad sljedeći put započinješ konverzaciju i/ili novo prijateljstvo na plaži. Sretno!