ZANIMLJIVE ČINJENICE

Pjegice - slatki ukras ili noćna mora?

06.07.2010 u 11:08

Bionic
Reading

Sigurno se sjećate Pipi Duge Čarape koja je plijenila svojim šarmom i slatkim pjegicama na licu. Simpatične točkice na licu su zaštitni znak i poznatih faca poput Julianne Moore, Lindsay Lohan, Evangeline Lilly ('Lost'), Lucy Liu, Nicole Kidman, manekenke Lily Cole i Lare Flynn Boyle

lpak, mnogi koji ih imaju nisu baš time oduševljeni. Jeste li znali kako i zašto nastaju pjege?

Melanin
je smeđi ili crni pigment u koži koji daje koži boju, a glavna mu je funkcija zaštita od ultraljubičastog zračenja. Koliko se melanina proizvodi ovisi o nasljeđu, ali i izlaganju suncu.

Abnormalna aktivnost stanica kože koje stvaraju melanin može izazvati razlike u pigmentaciji bilo gdje na tijelu. Najpoznatiji primjeri ovog stanja su madeži, pjege i lentiga.

Sve o pjegama

Pjege su lokalizirane naslage melanina. Radi se o smeđim okruglim ili ovalnim pigmentacijama na koži koje su često jedva vidljive. Prosječna osoba ima oko tridesetak pjega. No, neke osobe imaju tek nekoliko pjega, dok druge mogu imati i na stotine. Najčešće se javljaju u osoba svijetle puti i svijetle ili crvene kose. Obično su na licu i rukama izrazitije smeđe boje, dok su na prsima i leđima svjetlije.

Sklonost pjegama najčešće je nasljedna. Postaju brojnije i tamnije na suncu. Pjege su bezopasne i ne zahtijevaju nikakvu liječničku obradu.

Ipak, ako ih imate puno i smetaju vam, možete ih pokušati prekriti šminkom ili lagano izblijedjeti kremom baš za tu namjenu. Pokazalo se da je biljka potočarka odlična za izbjeljivanje pjega, pa je dobro koristiti kreme koje ju sadrže.

Pjegava je koža obično osjetljiva na sunce, pa ju je potrebno zaštiti pri izlasku van. Dobro je i izbjegavati pretjerano sunčanje.

Što je kloazma?

Ovo je vrsta pigmentacije koja je poznata i kao melazma. Radi se o mrljama blijedosmeđe boje na koži obraza, nosa, a katkada i čela. Kod tamnoputih osoba djeluju svjetlije od ostatka kože. Najčešće se javlja za vrijeme trudnoće, ali i kod osoba koje koriste oralnu kontacepciju (pilule).

Pojačavaju se na suncu, pa ih je potrebno namazati jakom kremom za sunčanje ili izbjegavati sunce. Ako ste shvatili da ste kloazmu dobili od oralne kontracepcije, razgovarajte s ginekologom o promjeni vrste pilule ili čak razmislite o promjeni vrste kontracepcije.

Što je lentigo?

Još ih nazivaju i staračkim pjegama jer se najčešće javljaju kod osoba starijih od 55 godina. Međutim, kod nekih se osoba javljaju i oko tridesete godine, a zapravo su rezultat pretjeranog izlaganja suncu tijekom života. Tada ultraljubičasto svjetlo prekomjerno stimulira pigmentne stanice u koži koje se zatim skupljaju na jedno mjesto i tvore nepravilnu mrlju tamne boje.