U PET KORAKA

Mali savjeti za lijepe i zdrave nokte

31.01.2009 u 08:38

Bionic
Reading

Lijepi i njegovani nokti pokazatelj su zdravlja i urednosti. Pogledom na nokte može se mnogo toga zaključiti o osobi, a s obzirom na to da se oni prvi primijete, evo kako imati njegovane nokte u nekoliko koraka

Treba ti sljedeće:

- prokuhana voda
- sol
- masna krema ili krema za nokte
- set za manikuru
- dobra volja

PRVI KORAK

U pola litre prokuhane vode stavi dvije žličice soli da se rastope. Kada mješavina postane mlaka, uroni ruke i drži ih 10 do 15 minuta. Sol hrani nokte i čini ih jačima. Ovo je dobro raditi svaku drugu večer (najbolje prije spavanja), kako bi rezultati bili što bolji. No, i jednom ili dvaput tjedno može dovesti do poboljšanja stanja tvojih noktiju.

DRUGI KORAK

Nakon namakanja uzmi set za manikuru te najprije obreži svu staru kožu, zanoktice i sve ostalo što se da ukloniti. Također, oblikuj nokte prema želji, a nakon toga turpijicom obradi vrhove.

TREĆI KORAK

Uzmi masnu kremu ili kremu za nokte te je utrljaj u nokte. Odlične su masne kreme na bazi limuna. Pobrini se da kremu utrljavaš u nokte nekoliko sekundi. Ovakve kreme pospješuju rast noktiju.

ČETVRTIKORAK

Svaki put kada opereš ruke ili kada su ti mokre, uvijek ih obriši, odnosno nemoj dopuštati da se voda sama od sebe osuši jer tada nokti dehidriraju te se češće i lakše ljušte, ili im se kidaju vrhovi, a i lakše nastaju zanoktice. Naime, nokti su mnogo propusniji na vodu od kože!

PETI KORAK

Pokazalo se da što više koristimo prste, to nokti brže rastu. Iako zvuči nevjerojatno, sviranje klavira, tipkanje na računalu ili bilo koja druga aktivnost u kojoj koristiš prste ubrzat će rast noktiju! Naime, pokreti prstima ubrzavaju kolanje krvi kroz prste, što ubrzava rast noktiju.

Osim toga, stručnjaci savjetuju osobama koje žele imati lijepe i zdrave nokte da obavezno moraju povećati unos kalcija, te kroz prehranu uzimati dovoljno proteina i minerala koji izgrađuju nokte: sumpor, željezo, silicij, cink, esencijalne masne kiseline i vitamine: D, A i E.

ZANIMLJIVOSTI O NOKTIMA:

Koliko će nokti narasti, ovisi i o prehrani osobe. Za njihov rast potrebno je uzimati dovoljno proteina i minerala. Nokti na nogama rastu sporije nego na rukama, a mjesečno nam narastu od 3 do 4 milimetra. Nokti rastu brže do 30. godine života, a onda brzina rasta opada. Također, ovisno o godišnjem dobu, nokti drugačije rastu – zimi rastu sporije nego ljeti. Osim ovoga, ako si dešnjak, brže ti rastu nokti desne ruke, a ako si ljevak, brže rastu oni na lijevoj ruci.

U Guinnessovu knjigu rekorda ušla je Amerikanka Lee Redmond kao osoba s najdužim noktima na svijetu. Uzgajala ih je 27 godina i na kraju su bili dugi 7,5 metara. No, uklonila ih je laserom.

I, naravno, želiš li imati lijepe nokte, nipošto ih ne smiješ grickati. Grickanje noktiju odaje neuredan i ružan dojam.