KORISNI SAVJETI

Osvježi izgled novom bojom kose

05.06.2010 u 09:54

Bionic
Reading

Dobro je poznato da se pripadnice ljepšega spola, kad su željne nekih promjena, vole poigrati kosom, posebice njezinom bojom

Prije svega savjetujemo ti da dobro razmisliš, posebno ukoliko želiš drastičniju promjenu, hoćeš li moći tu boju i održavati zbog onog ružnog izdajničkog izrasta koji toliko muči mnoge cure, a koji se pojavljuje već nakon tri tjedna.

Stoga su puno bolje rješenje, posebno ako nisi sigurna hoće li ti se ta nijansa svidjeti, polutrajne boje, poput preljeva, kolor-šampona ili boja bez amonijaka jer se ispiru već nakon nekoliko pranja kose. No njima se mogu se postići samo nijanse koje su za par tonova svjetlije ili tamnije od tvoje prirodne kose. Također, koristan je savjet da, ako je želiš obojiti, ne pereš kosu dan ili dva prije bojanja jer prirodna masnoća također štiti kosu od kemikalija iz boje.

Rub vlasišta svakako premaži tankim slojem kreme ili vazelina kako bi spriječila da se boja zadrži na koži i ostavi one ružne tragove koje je kasnije teško maknuti. Još jedan koristan trik je da vrhove kose lagano namočiš vodom kako zbog nerijetko jače isušenosti ne bi upili previše boje.


Nakon bojanja nemoj prati kosu tri dana kako bi se boja stigla što bolje apsorbirati. Pripazi i da temperatura vode bude što niža kako se dio boje ne bi isprao.

Stručnjaci za kosu kažu da se boja nikada ne bi trebala mijenjati za više od tri nijanse tvoje prirodne kose.

Zato je za prvu promjenu boje kose uvijek najpametnije ne biti radikalan. Za početak provjeri koja ti nijansa najbolje pristaje. Obrati pozornost na svoju put, boju očiju i make-up tonove koji ti najbolje pristaju i tek se onda zaputi po boju za kosu. Najjednostavnije je odrediti jesi li topli ili hladni tip. Metoda je vrlo jednostavna: tamniš li brzo na suncu i bolje ti pristaje zlato nego srebro – spadaš u tople tipove. Većina žena spada u ovu skupinu. Druga grupa je hladna. To znači da tvoja koža na suncu crveni (dakle, lako izgoriš).

Topli tipovi – tvoj su idealan izbor nijanse iz žutosmeđe palete. To su tonovi poput: zlatnih, brončanih, medenih i onih boje karamele. Dodatni savjet je da pripaziš da ton boje bude tamniji od tvoje puti. Ovom tipu najljepše pristaju tamnosmeđa, medena i boja karamele. Moraš paziti da kod posvjetljavanja ne ideš previše u kontrast jer postoji opasnost da ćeš umjesto medene postati narančasta i previše crvenkasta što ti neće lijepo pristajati.

Hladni tipovi
– svakako izbjegavaj crvene tonove kao što su kestenjasti, zlatni i bakreni. Tebi se preporučuju pepeljasti tonovi. Isprobaj boju šampanjca ili hladnosmeđu. Svakako zaobiđi boje koje u sebi imaju žute nijanse (poput, primjerice, karamele). Ukoliko želiš biti plavuša, znaj da smeđim ili očima boje lješnjaka ipak u većini bolje pristaju tamnije nijanse kose.