NEUGODNE IZRASLINE

Sve što te zanimalo o bradavicama

23.06.2010 u 07:22

Bionic
Reading

Najčešće se pojavljuju na rukama i na licu, i to vrlo često u pubertetu. Bradavice su zarazne, ali srećom bezazlene izrasline na koži

Bradavica se pojavljue kad virus, najpoznatiji kao humani papiloma virus (HPV), napadne stanice kože i izazove njihovo ubrzano množenje. Ovo dovodi do suhih kvržica na koži koje nazivamo bradavicama. Postoji najmanje 35 varijanti ovog virusa koji izaziva bradavice. One se šire izravnim dodirom, a ako dirate bradavicu primjerice rukom, pa zatim neki drugi dio svog tijela, možete je onamo prenijeti. Zanimljivo je da nakon zaraze može proći od mjesec do čak godine dana prije nego se bradavica pojavi, no razdoblje inkubacije najčešće traje dva do tri mjeseca.

Obične bradavice na licu ili ruci nastaju kao male prozirne izrasline ili izrasline boje mesa koje kasnije mogu potamnjeti. Većina ih nestane sama od sebe. Istraživanja su pokazala da oko 35 posto bradavica samo nestane u roku pola godine, 50 posto u roku godine dana, a više od 65 posto tijekom dvije godine. One koje se povuku same, dakle ako ih ne spaljujemo ili mažemo raznim agresivnim sredstvima, ne ostavljaju nikakav ožiljak ili trag.

Vrste bradavica

Obična bradavica

Najčešće se pojavljuju na koljenima i rukama, i to kod djece i tinejdžera. Često je grube strukture i u skupinama. Boja može biti od sive ili sivocrne do žute i smeđe. Neke mogu biti jedva vidljive, dok neke mogu imati promjer od dva centimetra i više.

Končasta bradavica
Raste na licu, kapcima, ispod pazuha ili na vratu. Duga je i uska i boje slične kao i obična bradavica.

Prstolika bradavica
Može se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, u obliku je prsta i najčešće tamnija od ostatka kože.

Ravna bradavica
Na licu, rukama i duž mjesta ogrebotina. Može svrbjeti, a glatka je i malo izdignuta izraslina boje kože.

Plantarna bradavica
Još se naziva i bradavicom tabana jer se najčešće pojavljuje na tabanima i katkad ispod pete. Ravna je i često bolna.

Liječenje

Obično je bradavice najbolje ostaviti na miru i pričekati da nestanu. No, ako vam smeta, možete je probati ukloniti. U ljekarnama se bez liječničkog recepta mogu kupiti sredstva za uklanjanje bradavica. Ona se nanose na bradavicu dok se ona ne osuši i otpadne.

Ako ovo ne pomaže, liječnik vam može dati jaču otopinu salicilne ili mliječne kiseline.

Ostale mogućnosti su kriokirurgija i elektrokoagulacija. Kriokirurgija uključuje tekući dušik kojim se bradavica uklanja zamrzavanjem, dok elektrokoagulacija znači paljenje bradavice. No, nakon ovih postupaka, oko 30 posto bradavica se vraća nakon otprilike godine dana.

Genitalna bradavica

One se često prenose spolnim putem, a također ih izaziva HPV. Radi se o malim, ružičastobijelim mesnatim kvržicama na genitalnom području. Djevojke koje se zaraze genitalnim bradavicama imaju veći rizik od raka vrata maternice, pa se preporučuje češće obavljanje PAPA testa. Obično se liječe tekućinom koja se dobiva na liječnički recept. Nemojte koristiti agresivna sredstva za obične bradavice jer se ovdje radi o izrazito osjetljivom području.