Teen PREPIRANJE

Kako se kvalitetno svađati

  • Autor: E. K.
  • 23.1.2009 11:56:07
  • 23.1.2009 12:00:00

Svađe su neizbježan dio života i sigurno ne postoji osoba koja se nikada nije posvađala. Iako mnogi smatraju da su svađe znak da nešto ne štima, psiholozi kažu da veliki broj veza propada upravo zbog obuzdavanja i poricanja neslaganja

Psiholozi kažu da nas ne treba brinuti, ako se ponekad svađamo s nama bliskim osobama (starcima, dečkom/curom, bratom/sestrom, prijateljima i dr) jer je važan način na koji se svađamo.

Stoga je vrlo bitno naučiti se prepirati, a najvažnije je zadržati kontrolu nad sobom.
Dr. Phil
, TV gledateljima dobro poznat iz 'Oprah Showa', kaže da je u prepirci nedopustivo ponašati se nezrelo i agresivno. Zapamtite kako je primarni zadatak riješiti neki nesporazum a ne samo pobijediti u verbalnom obračunu.

Drži se teme: Kad se prepireš s nekim, drži se onoga oko čega se javila nesuglasica.

Nastoj raspravljati u privatnosti: Nikad se ne svađaj pred drugim ljudima jer ćemo svađu pretvoriti u nastojanje da pobijedimo drugu osobu.

Priznaj kad si pogriješo/la: Bolje je priznati pogrešku, ispričati se i prebroditi taj trenutak jer druga osoba obično više poštuje ispriku.

Poštuj tuđe mišljenje: Bez obzira na to što se ne slažeš s njim/njom, moraš naučiti prihvaćati drugačije stavove.

Ne ulazi u nepotrebno detaljiziranje: Primjerice, frendica ti je zaboravila vratiti omiljeni CD i oko toga ste se zakačile, no onda se svađa proširila na to je li ga zaboravila ponijeti u srijedu ili četvrtak. Koji je dan bio, u ovom je slučaju zanemariva činjenica!

Usredotoči se na problem:
Nikad ne treba govoriti o simptomima, nego o uzrocima. Dakle, razmisli o tome što te muči i posloži u glavi svoje misli.

Izbjegavaj direktan verbalni napad:
Odupri se želji da u nedostatku dobrih argumenata napadneš sugovornika svim sredstvima. Dakle, ne vrijeđaj svog sugovornika, na primjer nemoj ga nazivati lijenim, debelim ili glupim.

Ne prekidaj: Ne prekidaj svog sugovornika dok izlaže stav, pusti ga neka kaže što ga muči, a tek onda ti kreni sa svojim argumentima.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više