SMISLITE DOBAR PLAN

Promijenite svoj život, i to odmah

19.05.2010 u 08:45

Bionic
Reading

Zapeli ste u rutini? Čini vam se kao da se stalno vrtite u krug i svaki dan vam je isti kao prethodni ili onaj prije jednog mjeseca? Svakome se dogodi da upadne u naviku i svakodnevno sivilo, ali to ne znači da se iz njega ne možemo izvući

Rutina može biti dobra jer daje određenu sigurnost. No, s druge strane, može nas i prevariti toliko da se u nju uljuljamo, a život počne prolaziti pored nas. Promjene u životu jednako su bitne, i to male, koje poput malo ljutog začina život čine mnogo ljepšim.

Osjetite promjenu u sebi

Tako je, vrijeme za promjene se osjeća, njega nećete spoznati mozgom. Kada vam je jednostavno dosta svakog dana voditi isti život, tada je vrijeme za promjene. Trebate uvidjeti koji vas problem najviše muči i onda krenuti u njegovo rješavanje. Možda zvuči pomalo u stilu 'new agea', ali meditacija vam u tome može itekako pomoći. Smirivanjem misli možete doći do lakšeg rješenja problema, ali i do spoznaje koja vam je promjena trenutno najvažnija.

Što želite raditi?

Često se osjećamo razapeti između svojih želja i onoga što nam život donosi, odnosno onoga što je netko za nas predvidio. Najčešće su ovdje u pitanju roditelji, a zbog njih se osjećamo odgovornim i dužnim činiti ono što oni žele od nas, a ne ono što sami želimo. Ipak, koliko god vas roditelji pritiskali svojim željama, probajte s njima razgovarati kao odrasla osoba. Ali, oprez – to učinite samo onda kada ste sto posto sigurni da to želite i kada sve dobro odvagnete. Naime, ako danas kažete da želite jedno, a za mjesec nešto drugo i pri tom se kunete u svoje nakane, na kraju vam više nitko neće vjerovati!

Napravite plan

Dobar plan zlata vrijedi. Stoga razradite svoj život i napravite plan za koju godinu unaprijed. Kada planirate završiti školu? U kojim firmama planirate tražiti posao? Koje metode ćete koristiti za traženje posla? Koji vam se dečko/cura sviđa? Kako smjerate zadobiti njegovu/njezinu pozornost? Iako se nekada može činiti kao da neke izvanjske sile diktiraju što će nam se dogoditi, ipak najčešće sami donosimo odluke koje imaju utjecaj na naš život, htjeli mi to priznati ili ne.

Budite praktični

Iako su vlastite želje bitne, ipak ne treba držati glavu previsoko u oblacima. Dakle, želje da, ali u granicama mogućnosti. Najbolji kriterij je praktičnost. Primjerice, želite u školu koja je u drugom mjestu? Treba sagledati sve mogućnosti – imaju li roditelji dovoljno novca za prijevoz ili stan? Ili želite pjevati i baviti se glazbom, ali – imate li glas za to? Sigurno ste već u raznim reality emisijama vidjeli kako neki ljudi očigledno nemaju talenta, ali ipak tvrdoglavo žele pjevati. To je pogrešno i ne vodi daleko, samo traćenju vremena.

Krenite u akciju

Kada ste sve gore navedeno dobro odvagnuli i promislili te ste sigurni da želite određenu promjenu u životu, krenite u akciju. Zapamtite da mali koraci čine velike promjene, pa je takve i najbolje činiti. Nemojte se brinuti ako uspjeh ne dođe odmah. Sjetite se da uglavnom nema pobjede bez određenih životnih borbi i kompromisa, ali i padova. Svakog dana napravite barem sitnicu koja će vas povezati s vašim dugogodišnjim planom. I nemojte odgađati, odgađanje najčešće ubija cijeli plan. Sretno!

 

Koliko je dobar plan bitan za uspjeh, pročitajte i u vijesti o netipičnoj američkoj tinejdžerici koju smo nedavno imali u Teenu: http://www.tportal.hr/teen/svastara/68681/Tinejdzerica-pomocu-prascica-skupila-novce-i-kupila-kucu.html .