JE'N, DVA

Vježbe kojima sigurno pobjeđuješ stres

13.05.2010 u 10:44

Bionic
Reading

Stres je postao svakodnevni dio života. Škola, odrastanje, treninzi, roditelji, ljubavni jadi...

Priznajemo, zbilja nije lako biti tinejdžer pa nije ni čudno to što si svaki dan pod velikim stresom, koji neki gutaju u sebi, a neki pronalaze ispušne ventile. Jedan od najboljih ispušnih ventila je svakako tjelovježba. Vježbom ne samo da ćeš se riješiti stresa, već možeš smanjiti tjelesnu masu, ali i poboljšati zdravlje.

Dokazano je da prilikom vježbe tijelo izlučuje endorfine, vrstu enzima koji djeluju poput opijata. Stoga nije ni čudo da se nakon tjelovježbe osjećamo tako dobro!

Boks

Boks je jedna od najboljih vježbi za oslobođenje od stresa. Dakako, ne trebaš trenirati boks ili ići u teretanu pa se ispucati na boksačkoj vreći (iako ni to nije loša ideja) - dovoljno je da kod kuće imaš svoju boksačku vreću (može to biti i jastuk!) koju ćeš lupati kada si pod velikim stresom i kada se osjećaš loše. Psiholozi još kažu da je dobro zamišljati da je ono što nas je naljutilo u toj vreći koju tučemo. Dakle, bitno je izbaciti negativnu energiju na taj način, a ne rješavati se svojih frustracija na drugima.

Brzo trčanje - sprint

Brzo trčanje s kraćim predasima kada hodamo još je jedan odličan način za borbu protiv stresa - endorfini brzo počnu putovati tvojim tijelom i brzo se počinješ osjećati bolje. Krv brže kola, srce brže udara, tijelo treba više kisika - sve to otjerat će stres iz tvog tijela.

Za najbolji učinak trebalo bi trčati oko petnaest minuta, a zatim hodati minutu, i tako nekoliko puta.

Trčanje na duge staze

I trčanje na duge staze je itekako dobro za opuštanje. Naime, potrebno je dulje vrijeme da se svi mehanizmi u tijelu upale, ali je zato učinak dugotrajniji. Posebno je dobro ako se trči u prirodi, među zelenilom, jer to zaista čisti um.

Duboko disanje

Kada se jako iznerviraš, već ti je sigurno netko rekao: 'Diši duboko, diši duboko!' To je zaista tako – treba duboko disati i koncentrirati se da bi nas stres što prije napustio ili se barem smanjio.

Joga, inače, ima odlične vježbe disanja. Dakle, bitno je koncentrirati se na protok zraka kroz nos do pluća i natrag te pritom ne misliti na izvor stresa, već na samo bivanje. Najbolje je disati na taj način oko deset minuta nekoliko puta tjedno.

I za kraj, znaj da trebaš izabrati način vježbanja koji ti je ugodan te koji ti neće postati novi izvor frustracije - jedino tako se možeš uspješno boriti protiv stresa koji nam nameće svakodnevni život.