SVI NA ROLE!

Rolanje - saznaj više o ovom kul sportu

05.05.2010 u 11:30

Bionic
Reading

Možda niste znali, ali rolanje je jedan od dvadeset najpopularnijih sportova na svijetu! Računa se da se čak 4,5 posto svih ljudi na svijetu bavi rolanjem, a u Hrvatskoj ih ima oko 200.000

Vrhunac slave rolanje je doživjelo početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, a tada je stiglo i u Hrvatsku. Dakako, na mala vrata - tek je posljednjih nekoliko godina nastala je prava mreža lokalnih rolerskih scena, a postoji i internetska stranica na kojoj se može pronaći mnogo zanimljivih informacija – www.rolanje.hr.

Rolanje je posebno popularno među djecom i tinejdžerima. Tako je naša anketa u Teenu pokazala da većina tinejdžera dobro rola. Naime, od ukupno 555 glasova, 249 se izjasnilo da rola jako dobro, 169 osrednje, 42 je reklo da još ne zna rolati, ali planira naučiti. Samo je 95 tinejdžera reklo da se ne zna rolati i to ih uopće ne zanima.

Rolanje je jako zabavan sport kojim se može skinuti višak kilograma te dovesti tijelo u zavidnu kondiciju. Posebno je pogodno za oblikovanje mišića nogu i stražnjice, ali i leđa.

MALO POVIJESTI

Smatra se da su prve role nastale još četrdesetih godina 18. stoljeća, i to u Londonu, no izumiteljevo ime zauvijek je izgubljeno u povijesti. Prvo zabilježeno ime dolazi iz 1760. godine, a radi se o Johnu Josephu Merlinu koji je napravio prve role s metalnim kotačićima.

Početkom dvadesetog stoljeća izumljene su role koje su izgledale poput malenih bicikala pričvršćenih za noge. Današnji oblik rola osmislili su ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća američki hokejaši Scott i Brennan Olson, koji su željeli pronaći način da se hokejaši tijekom vrućih ljetnih mjeseci uz troškove puno manje od onih održavanja leda, mogu baviti svojim sportom.

ZAPOČNIMO S ROLANJEM!

Želiš li se upisati na tečaj rolanja, trebaš znati da on obično traje oko dva tjedna. Dakle, i po ovome možeš zaključiti da se radi o aktivnosti koja se relativno brzo svladava. Dakako, uvijek možeš uštedjeti pa probati sam/a učiti rolanje. Dobro je ako imaš dvorište s ogradom za koju se možeš pridržavati u početku ili pak prijatelja ili prijateljicu koji/a će te na početku 'šlepati'. Dakako, ideš li na tečaj, instruktor će ti dati savjete koje sam/a nikada nećeš znati bez učenja na vlastitim pogreškama.

Nemoj se obeshrabriti ako nekoliko puta padneš! Bez padanja nećeš naučiti čega se sve trebaš paziti, što moraš izbjegavati.

Svakako pogledaj film 'Whip It!' o hrabrim rolericama sa simpatičnom Ellen Page ('Juno')
Uvijek nosi štitnike i kacigu! Ovo je jako važno, posebno na početku, kada još nismo sigurni i zalijećemo se svuda. Rolanje se smatra sigurnim sportom. Mogućnost ozljede je manja nego kod bavljenja biciklizmom i košarkom. Većina ozljeda su ogrebotine i masnice, no postoji i opasnost od ozljede glave. Stoga je kaciga najvažnija zaštita za rolanje, pogotovo za početnike. Ne zaboravite štitnike – najčešće ozljeđujemo ruke, ručne zglobove i podlaktice te, naravno, koljena.

Zaobilazi kvrge, veliko kamenje, grančice, lišće, vodu. Dakako, najljepše je rolati po sasvim glatkoj površini, no svjedoci smo da mnogi hrvatski gradovi imaju relativno malo ovakvih površina, a posebno ako role koristiš kao prijevozno sredstvo do škole i moraš prijeći svu silu različitih površina. Dakle, znaj što trebaš izbjegavati i budi posebno oprezna/an kada dođeš na ovakve površine, posebice ako si još početnik!

Uvijek budan! Dok se rolamo, uvijek moramo biti svjesni situacije oko sebe, nema vremena za drijemanje i prepuštanje. Treba paziti na pješake, bicikliste te druge rolere, posebno ako im prilazimo sa stražnje strane. Dakako, automobili su nešto što je najopasnije jer ako dobro ne zakočimo, sudar s njima može biti fatalan!

Kočenje. Kočenje može biti problem i za one koji već dobro rolaju. Kočnice su najčešće smještene sa stražnje strane desne role, a radi se o gumenoj ploči koja struže po površini kada podignemo prste. Kod nekih je rola kočnica fiksna, a kod nekih se može premještati na onu nogu koja ti je dominantna. Postoje i role s kočnicom s prednje strane, ali one se baš i ne preporučuju, posebno ne početnicima. Sustav za kočenje na rolama svakim se danom usavršava, pa tako postoji i sustav sa strane, odnosno roler se zaustavlja kada role nagne prema unutra. Role koje služe za brzu vožnju i utrke uopće nemaju kočnice.

Kupnja rola. Role koštaju od nekih tristotinjak pa sve do preko 2.000 kuna. Skuplje role su one za fitnes rolanje ili utrke pa se za početnike preporučuje one jeftinije, rekreacijske. Kotačići su jedan od najvažnijih stavki. Na rolama s manjim kotačićima lakše se upravlja, dok su one s većim brže te je za upravljanje potrebno više prakse. Nadalje, kotačići se prave od plastične mase koja se zove uretan, a čija tvrdoća može varirati. Mekši kotači upijaju više udaraca i omogućuju ugodniju vožnju, no uglavnom se prije istroše. Ipak, trebaš znati da će, bez obzira na to jesu li mekši ili tvrđi, kotačiće s vremena na vrijeme trebati zamijeniti novima.

Rolanje je zabavna i zdrava aktivnost. Ako se rolaš redovito dva puta tjedno po jedan sat, izgubiš između 900 i 1.400 kalorija. Želiš li rolanjem izgubiti na kilaži, potrebno ga je prakiticrati minimalno ovoliko i biti dosljedan. Osim ovoga, rolanje učvršćuje mišiće na bedrima, listovima, stražnjici i leđima. Što dodati nego – proljeće je tu, krenimo s rolanjem!

ZANIMLJIVOST ZA KRAJ

Što je rollersoccer?

Jednostavno – nogomet na rolama! Rođendan rollersoccera može se smatrati 17. prosinca 1995, kada se sasvim slučajno jedna nogometna lopta dokotrljala pred noge čovjeka koji je mirno rolao ulicama San Francisca. Roler Zack Phillips šutnuo je loptu i dva tjedna kasnije organizirao prvi rollersoccer susret u Golden Gate Parku u San Franciscu. Otada se rollersoccer proširio velikim dijelom svijeta, a treće Svjetsko prvenstvo održano 10. i 11. rujna 2005. u Njemačkoj pokazalo je kako su se tehnika i taktika razvile do zaista zavidne razine.