VI PITATE, MI ODGOVARAMO

Vaši problemi (3. svibnja)

03.05.2010 u 09:00

Bionic
Reading

Na stranicama Teena svakoga tjedna odgovaramo na vaša pitanja

Super se slažem s mojom najboljom prijateljicom, ali sad stvarno mislim da je bolje da se rastanemo. Tu je tisuću stvari protiv nas, znamo često jedna drugoj reći teške riječi i sl. Pokušavala sam da se rastanemo, ali ne znam kako. Čak sam je probala ignorirati (idemo u istu skolu). Izdržim nekoliko dana, onda mi ona nesto lijepo kaže i eto opet sve po starom…
Pokušala sam da joj to objasnim, ona sve razumije, ali još želi da družimo što je ponekad stvarno nemoguće. Molim vas da mi date neki savjet kako da se lijepo rastanemo. Razmišljala sam da napravim neku glupost i posvadjam se s njom ali to nikako ne želim. Hvala vam na odgovoru.


Redakcija Teena:
Hm, zanimljivo. Ne znamo zašto si tako odlučno došla do konačne odluke za rastanak jer nam o tome ništa detaljnije nisi napisala, ali, vidimo po tvojim riječima da ovdje ima vrlo malo šansi da se s tim tvojim osjećajem nešto napravi. Do ovog teškog osjećaja i još teže odluke obično dovede puno malih iskrica koje se množe i samo jedan dan prasnu u veliki prasak rastanka. Naše je općenito mišljenje da se u rastanke ne treba petljati jer oni ovise o čovjeku i njegovoj sposobnosti da nešto tako ružno izvede koliko -toliko lijepo, ako se ove dvije riječi uopće mogu povezati. Znači, opisna ocjena vašeg razdvajanja će ovisiti samo o vama dvjema, s naše strane možeš samo dobiti uputu da uključiš veliki oprez u ovu priču kako osoba za koju želiš da nastavi samo svojim putem ne bi bila dodatno povrijeđena. Možda bi najbolje bilo da ustraješ u svojoj koncentraciji na druge ljude, priče i situacije, ma što i kako ti ona nešto rekla. Nju će i to dovoljno (za)boljeti, no, činjenica je, kako smo rekli, da pored riječi 'rastanak' vrlo teško može stajati riječ 'lijepo'. Pa, evo, ako si baš sigurna u svoju odluku, onda i ti svega ovoga moraš biti svjesna, te primiti i svoj dio odgovornosti za taj potez. Mi se nadamo da će se ova riječ, u vašem slučaju, barem približiti riječi 'lijepo'. Koliko se to može.....Evo, na tebi je red i svi potezi. Go!

Dragi Teen, javljam vam se prvi puta jer nisam znala kome se obratiti. Imam 16 godina i prvi sam razred. Prošlog ljeta sam upoznala jednog dečka na chatu. Ubrzo je tražio moj MSN i ja sam mu dala... Ali, morala sam lagati za godine jer je on malo stariji od mene pa se sigurno ne bi dopisivao sa mnom ovako mladom. Rekla sam da imam 18 godina (nisam puno slagala). Počeli smo se dopisivati svaku večer. Nikad se nismo posvađali ili nešto slično. Uvijek mi pomaže kad imam neki problem, govori mi da me voli, ne bih mogla bez njega. I ja njega volim najviše.
Znam da je to čudno, ali ne znam više što da radim. Volim ga. Jako. Boli me jer znam da se nikada nećemo upoznati jer smo jako daleko jedno od drugog, a i lagala sam mu.
Zbog njega sam popustila i u školi. I imam mnogo drugih prilika s dečkima, ali
ne mogu biti s nekim drugim jer njega volim. Sad nam je dobro, ali ne možemo se tako zauvijek dopisivati. Bojim se da ću ga zauvijek voljeti i da zbog toga nikada neću moći naći nekog drugog dečka. Stalno mislim o njemu i jedva čekam večer da se čujemo na MSN. Nemam neku dobru prijateljicu kojoj bih sve to mogla ispričati, a i mama bi odmah tražila da mi isključe internet zbog njega. Ne znam da li me kužite. Ali please, pomozite! Ne mogu to više držati u sebi, imam i drugih problema. Hvala.


Redakcija Teena:
OK, kužimo, naravno. Tko ne bi (s)kužio situaciju u kojoj se baš poklopi sve na sreću i zadovoljstvo obje strane i tko u takvoj situaciji i sam nije bio. Sve razumljivo. No, bojimo se da ćemo ti morati malo probušiti taj oblačić sreće na kojem tajnovito ploviš jer mnogo stvari povezanih s istim ti je krhko kao i taj mjehurić za koji je dovoljan malo jači vjetar pa da se rasprsne u milijardu sitnih kapljica. Fora ti je u tome da tom vašem mjehuriću nešto nedostaje, a to ti je tzv. treća dimenzija koja nedostaje mnogim stvarima koje žive svoj život samo u virtualnom svijetu. Jednostavnije rečeno, živiš iluziju na neki način jer vaša priča živi samo na računalu i nije se dotakla pravog, realnog života. Čuj, riječi su moćna stvar, one mogu liječiti, povrijediti, zanositi, učiniti te sretnom, ali i pružiti ti osjećaj iluzije. To ti znači da ti se netko uvijek može riječima prikazati u nekom idealnom svjetlu, no, čovjek se zapravo u životu dokazuje djelima, a ne riječima. A ti ne znaš kakav je taj dečko na djelu jer vi živite život samo u drugoj dimenziji, daleko od ovog našeg pravog. Kužiš? I jako ti je opasno naslanjati se na taj feeling jer u njemu nema ništa čvrsto na što bi se mogla osloniti ako (za)treba. Isto tako, još veća iluzija je to što taj dečko ne zna pravu istinu o tebi, a to su godine. Pa sad, našla si se u situaciji da on ne zna tu istinu, tvoja majka ne zna cijelu ovu istinu, ti ne znaš koja bi istina mogla puknuti da svi sve doznaju, a to znači da se svi skupa vrtite na ludom ringišpilu ne-istina! To tako ne valja i ne vodi ničem dobrom, kužiš. Laži stvaraju napetost koja teško izdržava napad prave istine i neistina uvijek (po)puca u samim svojim temeljima jer se drži na vrlo krhkim nogama. Drugim riječima, u životu nemaš ništa ako to baziraš na laži(ma). Kužiš? Znači, ponavljamo, ploviš u vrlo opasnom mjehuriću jer ako se isti rasprsne pod navalom istine, samo ti padaš s velike visine na tvrdu zemlju iliti realnost. E, sad, mi znamo da ćeš samo ti odlučiti kako i šta dalje, pa je sve ovo bilo samo prijateljska uputa da se ipak malo vratiš na čvrstu zemlju jer samo ptice mogu letjeti, a da slete same. Mi ostali, kada poletimo, niti znamo, niti možemo sletjeti, a onda ti se to zove - pad. Pa, da ti u ovoj situaciji ne bi baš onako bolno pala na zemlju, možda bi bilo dobro da sjedneš i razmisliš o ovom što smo ti povjerili. A onda su, naravno, svi pravi potezi - na tebi! Mi znamo da ćeš ti znati odabrati mudro. Good luck!

Imam problem koji je teško opisati u par riječi. Naime, imam dečka koji je dobar prema meni, ali jako ljubomoran. Na početku veze sam ga upoznala s frendicama i sve je bilo OK dok mu nisam za jednu frendicu rekla da vara svog dečka. Igrom slučaja, ja sam ga prevarila. On mi je oprostio, ali mi sad ne da da se družim s tom frendicom jer uporno misli da me ona nagovorila da ga prevarim. Kad želim ići na piće s njom, prijeti mi da bude došao tamo i bacio joj u facu ono što bude pila. Štoviše, prijeti mi da će ubiti sebe ili nju ako ga ostavim. Mislim da to ne bi učinio, ali ne želim riskirati. Trebam li ja njega ipak ostaviti pa što bude bude jer sam zbog njega već prekinula odnose s najboljom prijateljicom (jer je njezin dečko navodno 'buljio' u moje sise) ili ostati s njim jer smo dugo skupa i jako se volimo? Molim iskreno mišljenje! Hvala.

Redakcija Teena:
Pa, ako baš želiš iskreno, malo nam se zavrtilo u glavi od svih događaja odigranih u samo par redaka ovih tvojih rečenica. A još više nam se zavrtilo od sve te uzavrele strasti među svima vama koja diže takvu temperaturu da dovodi neke od vas u stanje prijetnji, ucjena i vrlo loših namjera. E, sad, sve ovo može čak biti i zabavno ako se gleda u nekim meksičkim sapunicama, ali, ako se takav scenarij odvije u životu, to nikada nije dobro. Jer, na filmu čovjek može pojačati i tugu i sreću i suze i smijeh, no, u životu je bitno zadržati kontrolu nad (svim) svojim nagonima. To je ono što nas razlikuje od prirode i svog biljnog i životinjskog svijeta koji u njoj obitava. Kako sada među svima vama smiriti uzavrele strasti, vrlo je teško reći jer to može samo onaj tko zna gdje ima vode za gašenje te vatre. Jednostavnije rečeno, mi predlažemo razgovor i to ozbiljan među svim upletenim sudionicima jer je to jedini normalan i pozitivan način rješavanja bilo kakvih životnih problema. Sve ostalo je povezano s lošim nagonima koji vode u još gora rješenja. Evo, ovo ti je naše mišljenje, mi se nadamo da ćete svi vi, igrači ovog strastvenog filma, znati odabrati pravi način gašenja ovih (pre)uzavrelih emocija. Taj način se zove - razgovor. Pa, krenite!

NAPOMENA REDAKCIJE:

Pitanja na koja odgovaramo biramo nasumce i uglavnom ih ne čitamo detaljno prije nego što krenemo odgovarati na njih. Jednom kad ih označimo za odgovaranje, brišemo originalni e-mail (tako se gubi svaki trag onoga tko nam je pitanje i postavio), pa ne možemo doći do podataka onih koji nas mole da ne objavljujemo njihova pitanja, već da im odgovaramo direktno na e-mail.

Imaš li kakav problem, nedoumicu ili jednostavno želiš čuti naše mišljenje (ili pak mišljenje stručnjaka, što ćemo ti i omogućiti, bude li potrebno), slobodno nam piši na e-mail problemi@t-com.hr.