VJEŽBE ZA TIJELO

Istezanjem do lijepe linije

21.01.2009 u 07:21

Bionic
Reading

Dečki obično smatraju da samo dizanje utega može dovesti do lijepo oblikovanog tijela. No, ono što mnogi ne znaju je činjenica da istezanje ne služi samo za opuštanje prije ili poslije vježbanja, nego i za povećanje snage i lijepo oblikovanje tijela

Istezanjem se povećava snaga mišića jer se koristi više pokreta, a samim time sudjeluje više mišića u radu. Dakle, što se više i jače istežeš, koristiš veći broj mišića, a time je i korist za tijelo veća.

Također, ono što možda još ne znaš, istezanjem se smanjuje bol u mišićima uzrokovana nekim drugim vježbama. Dakle, baviš li se sportom, istezanjem povećavaš spremnost i rastezljivost mišića, i to bez obzira o kojem se sportu radi.

TIPOVI ISTEZANJA

Postoje dva glavna tipa istezanja – aktivno i pasivno.

Aktivno istezanje vrši se pomoću određenog vrsta pritiska ili otpora koji popušta nakon 15 do 30 sekundi. Obično se izvodi pomoću partnera koji izvodi pritisak na određeni mišić, a ovakvo istezanje izvrsno je za mišiće koje inače ne koristimo pri običnim vježbama.

Pasivno istezanje možeš izvesti sam. Vježba se izvodi oko 20 do 30 sekundi, a potom se mišići sasvim opuštaju. Osim toga, važno je koncentrirati se na duboko disanje za vrijeme izvođenja vježbe istezanja jer se time također utječe na mišiće.

Vježbe istezanja za donji dio tijela

Sjedni na pod i isteži ruke prema nožnim prstima. Noge su ispružene.

Stani na jednu nogu, a drugu savij u koljenu. Stopalo obuhvati rukom i guraj prema nazad, s time da ti koljeno savijene noge uvijek mora 'gledati' prema naprijed.

Raširi noge u razini kukova, a pete neka budu u zraku. Spuštaj se lagano. Pritom trebaš osjećati pritisak u listovima. Ova je vježba još učinkovitija, ako zakoračiš prema naprijed i u tom se položaju lagano spuštaš.

Vježbe istezanja za gornji dio tijela

Raširi noge u širini kukova. Lagano se naginji gornjim dijelom tijela na jednu stranu. Nakon toga sve ponovi na drugu stranu.

Stanu uza zid okrenut prema njemu bokom. Ruku koja je do zida nasloni na zid te torzo lagano okreći prema zidu, tako da noge ne dižeš s poda.

Digni ruke iznad glave, a jednu ruku savij u laktu te je drugom rukom guraj prema natrag.

Svaku od ovih vježbi istezanja dobro je ponoviti barem dva puta.

Vježbe istezanja svakako nemoj zaboraviti napraviti baviš li se nekim sportom ili ako vježbaš u teretani jer pomoću njih tvoji mišići dobivaju maksimum. No, također je dobro znati da ih možeš koristiti i kao zasebne vježbe te ih svakodnevno upotpunjavati.