CURE, OPREZ!

Alkohol u teen razdoblju povećava rizik od raka dojke

13.04.2010 u 08:01

Bionic
Reading

Tinejdžerice i adolescentice koje redovito konzumiraju alkohol drastično povećavaju rizik od dobivanja tumora dojke u svojim dvadesetim godinama

Pokazalo je to istraživanje na Sveučilištu Harvard. Istraživanje je trajalo nekoliko godina, a provodilo se na djevojčicama i tinejdžericama od devet do 15 godina starosti te kada su bile u svojim dvadesetim godinama.

Podaci šokiraju i kažu da djevojčice i tinejdžerice koje su konzumirale alkohol pet do sedam dana u tjednu čak pet puta češće u svojim dvadesetim godinama dobivaju razne kvržice i druge promjene na grudima koje se kasnije često dijagnosticiraju upravo kao tumor!

Znanstvenici još nisu sigurni kako i zašto alkohol tako drastično utječe na promjene na dojkama te izaziva tumor, ali pretpostavljaju da alkohol povećava količinu ženskog hormona estrogena koji potiče razvoj kvržica, cista i sličnih promjena na dojkama. Grudi tinejdžerica su vrlo aktivne jer rastu pa, ako im se da nova i jača doza hormona, odgovaraju stvaranjem kvržica, cista, a na kraju i tumora, smatraju liječnici.