ROBOVI MIŠLJENJA

Strah utječe na izbor glazbe kod tinejdžera

29.03.2010 u 07:46

Bionic
Reading

Nije tajna da prijatelji i kolege iz škole imaju veliki utjecaj na tinejdžerski život. No, čini se da taj utjecaj ide jako daleko, čak o tome ovisi i kakvu glazbu će slušati

Istraživanje je provedeno u SAD-u, a došlo se do rezultata da tinejdžeri smatraju boljom glazbom onu koja je više puta skidana s interneta. Ovo će im biti glavni vodič za slušanje glazbe, a ne ono što im se samima sviđa.

Istraživanje je provedeno tako da su prvo tinejdžerima puštali glazbu te im rekli neka je ocijene. Nakon toga su ponovno mogli slušati tu istu glazbu, ali su i mogli vidjeti koliko je puta određena pjesma skidana s interneta. Čak tri četvrtine ispitanika svoju je ocjenu prilagodilo ocjeni koju je određena pjesma dobila od drugih, koji su je slušali prije.

Liječnici koji su provodili istraživanje na tinejdžerima od 13 do 17 godina starosti smatraju da se tinejdžeri prilagođuju drugima zbog straha da će ih se zadirkivati.

'Mnogi smatraju da su neovisne individue i da živimo u demokraciji. Međutim, svi smo u manjoj ili većoj mjeri robovi onog što drugi ljudi misle', zaključio je dr. Berns, koji je vodio istraživanje.