FOTKA DANA

Najinteligentnije ptice - gavrani

19.03.2010 u 07:24

Bionic
Reading

Gavrani (lat. Corvus) su rod velikih ptica. Svi su ili potpuno crni ili uglavnom crni s bijelim ili sivim mrljama

Prema rezultatima znanstvenih istraživanja, gavrani su najinteligentnije ptice. Tako, naprimjer, u eksperimentima pokazuju sposobnost planiranja kompleksnih radnji. Kod skrivanja hrane pokazuju vrlo veliku sposobnost pamćenja, ali i sposobnost staviti se u kožu drugog. Čini se da gavran točno zna da je samo ono skrovište hrane sigurno ako ga prilikom skrivanja hrane nije nitko vidio.

Pored toga, imaju iznenađujuću sposobnost učenja (npr. izradu alata, korištenje gradskog prometa za lomljenje ljuske orašastog voća itd.). Opažen je i snimljen gavran kako u prometnoj gužvi čeka na semaforu da automobili krenu da bi bacio orah, a zatim, kad se upali zeleno svjetlo za pješake, sletio je na cestu i kupio jestive dijelove oraha. Nedugo nakon što je opaženo to ponašanje, utvrđeno je da se u području od nekoliko kilometara od tog mjesta i drugi gavrani koriste istom metodom otvaranja oraha.

To je protumačeno kao dokaz nevjerojatne sposobnosti učenja ovih ptica. Gavrani se često mogu vidjeti i kako prate vukove ili druge grabežljivce da bi im svojom zastrašujućom drskošću u skupinama oteli lovinu.