PREDUHITRI NAJGORE

Kontrola testisa bitna je za zdravlje

26.03.2010 u 09:03

Bionic
Reading

Možda niste znali, ali tumor testisa najučestaliji je od 15. do 34. godine života pa je pregledavanje testisa vrlo bitno

Stoga nema šale i bitno je započeti sa samopregledom testisa već u najranijoj dobi, kada uđeš u pubertet, a najkasnije od 15. godine života. Dobra je vijest – ako se tumor otkrije rano, izlječiv je u 100 posto slučajeva. A za samopregled zaista nije potrebno mnogo vremena ni truda.

Koliko često treba obaviti samopregled?

Dakako, to možeš raditi svaki dan, ako ti je volja. No za sve one ljenije – dovoljno je jednom u mjesec dana, isto kao što djevojke i žene trebaju pregledavati dojke jednom mjesečno. Uvijek obrati pozornost na boju, oblik, moguća zadebljanja, dakle na sve ono što odstupa od normalnog stanja.

Kada je najbolje vrijeme za samopregled?

Testise je najbolje pregledati za vrijeme ili nakon toplog tuša ili kupke. Topla voda opušta kožu i testisi se spuste pa je tada najbolje vrijeme za veliku 'inspekciju'.

Trebaš znati da je jedan testis (najčešće desni, ali i ako je obratno, sve je u OK!) malo veći.

Kako obaviti samopregled?

Pregledaj jedan po jedan testis, a ne oba odjednom.

Dlanom i palcem obgrli cijeli testis i lagano rolaj rukom. Ovako se najbolje osjete određene promjene na testisima.

Zdravi testisi su čvrsti i glatki, nešto kao kad dodiruješ tvrdo kuhano jaje (bez ljuske, naravno).

Također, možda ćeš osjetiti tzv. epididimis – to je malena cijev koja služi za prijenos spermija. Radi se o mekanoj cijevi koja sliči na uže, a nalazi se na gornjoj strani testisa, prema penisu. Ako je napipaš – to je sasvim normalno.

Ono što te treba zabrinuti su tvrđe ili mekše izrasline veličine riže ili graška, posebno s vanjske ili s lijeve ili desne strane testisa.

Ako primijetiš ovakve izrasline ili promjene u veličini i boji cijelog testisa te bolove u tom području, najbolje se obratiti liječniku. No znaj da ne trebaš paničariti jer ovo ne treba odmah značiti da imaš tumor. Naime, i različite infekcije mogu dovesti do sličnih problema.

Uz promjene na testisima, neki od sindroma tumora testisa su i:

- vidljivo povećanje ili smanjenje cijelog testisa.
- bol u preponama ili donjem dijelu trbuha
- bol u testisima
- povećanje grudi ili nelagodan osjećaj na području grudi.