BEAUTY SAVJET

Masna kosa – neugodan i dosadan problem

06.03.2010 u 10:18

Bionic
Reading

Kosa koja se brzo masti vrlo je česta pojava u tinejdžerskoj dobi zbog pojačanog lučenja lojnih žlijezda, a nesretnici koji muku muče s ovim problemom zasigurno su već potrošili pravo malo bogatstvo u potrazi za čudotvornim šamponima i preparatima

Zbilja je frustrirajuće kad se netom oprana, mirisna i lepršava kosa već sutradan pretvori u dobro poznat, nimalo privlačan 'rezanci' look. Što je razlog tome? Masna kosa može biti nasljedan problem (npr. ako je tvoje starce to mučilo u mladosti, velika je vjerojatnost da će i tebe), a stručnjaci ističu da su za to krivi hormoni koji utječu na pojačano lučenje lojnih žlijezda u teen dobi.

Ponekad na mašćenje kose može utjecati i menstruacijski ciklus ili kontracepcijske tablete, a kod dečkiju masna kosa može nastati kao posljedica uzimanja nekih sredstva za 'pumpanje' mišića (steroida).

Mali savjeti:

1. Kosu nemoj prati češće od dva do tri puta tjedno jer tako još više nadražuješ tjeme i potičeš još više lučenja masnoće.
2. Odaberi blagi šampon sa što manje agresivnih sastojaka koji bi mogli iritirati tjeme i prouzročiti još više štete.
3. Nemoj stavljati preveliku količinu šampona i uvijek dobro isperi kosu. Ostaci šampona dodatno privlače masnoću.
4. Izbjegavaj regeneratore ili balzame. Oni se obljepljuju oko stijenke kose, što masnoj kosi nije potrebno. Možeš nanijeti samo malu količinu regeneratora, ali samo na vrhove vlasi. Još je bolje rješenje regenerator u spreju koji se ne ispire.
5. Ne četkaj kosu pretjerano često. Naime, svaki put kad potegneš četkom kroz kosu, povlačiš masnoću s tjemena na ostali dio kose. Nakon pranja masnu kosu je najbolje počešljati plastičnom četkom zaobljenih i mekanih vrhova. Metalne četke treba izbjegavati jer će je oštetiti.
6. Vrući zrak fena isušuje tjeme i tako potiče još veće izlučivanje loja, pa bi najbolje bilo kosu sušiti prirodnim putem (pustiti je da se sama osuši), ako je moguće. Stoga pripazi da ne držiš fen preblizu kosi!
7. Jednom mjesečno je korisno na kosu nanijeti vodu u kojoj se kuhala kopriva. Kopriva je sjajno sredstvo u borbi protiv masne kose.