Teen HRANA KAO KOZMETIKA

Neka i tvoja koža uživa u čokoladi

  • Autor: N. LJ. J
  • 3.3.2010 15:33:48
  • 3.3.2010 9:53:55

Sigurno si gledala zavodljivu Juliette Binoche kako smišlja razne recepture i spravlja najslasnije kolačiće i druge slastice od čokolade u filmskom hitu 'Čokolada'. Liječila je tako ona propale ljubavne veze, ali i depresivne dušice. A čini se da je čokolada i prava blagodat za – kožu

Tako su se neke kompanije koje se inače bave proizvodnjom hrane te one koje proizvode kozmetiku ujedinile u stvaranju tzv. nutrikozmetike, kategorije kozmetike čija je misao vodilja 'ljepota iznutra'. 

Ovaj novi pristup ljepoti označava u širem smislu sve proizvode koji se mogu uzimati oralno kao prehrambeni dodatak, a ujedno imaju ljekovit učinak.

Stručnjaci kažu da je npr. kupanje u čokoladi prava blagodat za kožu no ističu i učinkovitost proizvoda i kozmetike (kreme, losione, sapune i slično) s čokoladom i kakaom kao glavnim sastojkom.

Kakva je čokoladna kozmetika?


Čokolada se u kozmetici najviše koristi zbog antioksidansa u kakau. Naime, antioksidansi iz kore kakaa odgađaju znakove starenja, aktiviraju izgaranje masnih naslaga i imaju psihološki stimulirajući efekt, zbog čega je kakao više nego povoljan izbor kada je o kozmetici riječ. Zapravo, već je i znanstveno dokazano da čokolada povoljno djeluje na kožu, pa je sve češći sastojak mnogih krema, balzama i spa proizvoda. Nakon korištenja čokoladne kozmetike, koža je pročišćena od nečistoća, mekša i sjajnija.

Kakao, poput kofeina, potiče cirkulaciju i pospješuje razgradnju masnoća

Zbog svog iznimnog kemijskog sastava, čokolada djeluje na kožu gotovo jednako euforično kao i na mozak. Upravo endorfin, koji otpušta mozak, djeluje na kožu stimulirajuće i obnavljajuće. Osim što poboljšava teksturu kože, čokolada je snažno tonificira, a svojim obnavljajućim svojstvima potiče proizvodnju kolagena i elastina, što joj osigurava potrebnu čvrstoću i napetost.

Kakao-maslac

Kakao-maslac još se od 16. stoljeća koristi u kozmetičke svrhe. To je kruta, žućkasto-bijela tvar koja ima miris sličan kakau te blag i fin okus. Dobiva se istiskivanjem iz zrna kakaa te je važan sastojak u kozmetičkim mastima, ali se koristi i u farmaceutskoj industriji za oblaganje tableta i pripremu čepića. Posebice je poznat po tome što ima izrazito omekšavajuća svojstva, pa se koristi za omekšavanje i zaštitu ispucanih usana i ruku te je nezaobilazan sastojak zaštitnih krema i ulja za sunčanje.

Recepti za kozmetiku od čokolade

Čokoladni balzam za usne


4-5 kockica tamne čokolade
3 velike žlice kakao-maslaca
kapsula vitamina E (ako je nemaš, nema veze)

Sve sastojke stavi u posudu i onda na laganu vatru (može i u mikrovalnu) dok se ne rastope. Miješaj dok ne dobiješ homogenu smjesu. Stavi u malene bočice i smjesti u hladnjak kako bi smjesa bila što tvrđa.

Maska za lice od čokolade

1/3 šalice kakaa u prahu
3 žlice masnije kreme za lice
2 žlice svježeg sira
1/4 šalice meda
3 žlice zobene kaše

Sve pomiješaj dok se ne pretvori u jednoličnu čokoladnu masu. Stavi na lice i vrat, drži 10 minuta, a potom isperi toplom vodom.

Čokoladni spa

1/2 šalice kakaa u prahu
6 žlica punomasnog mlijeka
3 žlice meda
3 žlice zobenih pahuljica (usitnjenih)
2 žlice usitnjenih badema
2-3 kapi eteričnog ulja (lavanda i čajevac mogu direktno na kožu!)
2-3 kapi bademova ulja

Izmiksaj sve sastojke da dobiješ finu smjesu. Nakon miksanja dodaj eterična ulja. Nanesi na lice, vrat i tijelo i ostavi da odstoji petnaestak minuta. Koža će ti biti svilenkasta.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više